Internetový hobby magazín

Menu

PR

Nejnovější články

Není mléko jako mléko. Proč někomu vadí?

Čvc 1827 Autor: Redakce

Průměrný občan ČR vypije ročně přibližně 58,7 litru mléka, z toho kravského 58,6 litru a kozího jen jeden decilitr. Z pohledu výživy i dietetiky je však kozí mléko nutričně cennější a mnohem lépe stravitelnější než kravské mléko. Podívejte se na zastoupení jednotlivých nutričních složek v kravském mléce a kozím mléce vůči sobě navzájem a řekněte, jestli není na čase změnit statistiku.

kozi mleko

Kaseiny – mléčné bílkoviny jsou zodpovědné za alergie, které se rozvíjí již od dětského věku (ABKM). Sráží se v žaludku za vzniku tvarohovité hmoty.

Kravské mléko vyšší obsah kaseinů a tvaroh vzniklý v žaludku je hrubý a hrudkovitý. Také se hůř a déle tráví – stravitelnost kaseinů je pouze 76–90 %.

Kozí mléko nízký obsah kaseinů a tvaroh vzniklý v žaludku je jemný. Mléčný kasein se v trávicím ústrojí rozkládá z 96 %. Díky snadné stravitelnosti je mléko lépe snášeno.

Laktóza nejen, že slouží jako zásobárna energie, navíc podporuje trávení a vstřebávání důležitých látek. U zdravých osob má nespočet příznivých účinků. Až 10 % Evropanů však trpí laktózovou intolerancí. Mezi nejčastější projevy této intolerance patří nadýmání, břišní křeče, plynatost a průjem. Ačkoliv se obsah laktózy v kravském i kozím mléce liší jenom mírně, u kozího mléka je méně často zdrojem pro rozvoj laktózové intolerance.

Kravské mléko: mírně vyšší obsah laktózy.

Kozí mléko: mírně nižší obsah laktózy, a to přibližně o 10 %.

Bílkoviny živočišného původu jsou pro organismus velmi hodnotné. U 1-3 % populace se však může objevit alergie na bílkovinu kravského mléka. U bílkovin není důležitý jejich obsah, ale složení. A to je pravděpodobně důvod, proč organizmus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe. „Lepší stravitelnost kozího mléka je způsobena zejména rozměry a složením tukových částic, které se více podobají těm v mléce mateřském. Tuk kozího mléka je přirozeně homogenizovaný a tím i lépe stravitelný.

Kravské mléko: vyšší obsah hlavního alergenu (alfa S1 kasein). Celkově má kravské mléko vyšší obsah bílkovin.

Kozí mléko: nízký obsah alergenu značí nižší alergizující potenciál a odlišné složení vede k nižší pravděpodobnosti alergie na mléko u dětí i dospělých. Nicméně jsou lidé, kteří z důvodu zkřížené reakce nemohou pít žádné mléko. Celkově nižší obsah bílkovin.

Stravitelnost je důležitým parametrem – látky, které naše tělo tráví hůře, odchází z našeho těla minimálně využity. Pokud vůbec. A zatěžují zažívání. Stravitelnost mléka je u různých druhů odlišná. Záleží zejména na velikosti tukových částic, druhu přítomných bílkovin i na přítomnosti mastných kyselin s kratším řetězcem.

Kravské mléko: méně stravitelný mléčný kasein z 76 – 90 %. Homogenizací se zlepší stravitelnost tuků, v trávicím traktu se i přesto metabolizuje 2 – 6 hodin.

Kozí mléko: více stravitelný mléčný kasein z 96 %. Mléko je lépe stravitelné, v trávicím traktu se metabolizuje přibližně 20 minut. Má menší velikost tukových částic, jež jsou přirozeně homogenizované. Více se blíží mateřskému mléku, ve speciálních mléčných formulí je lépe stravitelné pro kojence a batolata. Vhodné pro osoby se žaludečními vředy a v rekonvalescenci.

Co říkáte? Není na čase změnit názor na konzumaci mléka? Nemusí to být zrovna čerstvé kozí mléko. Na trhu jsou kozí sýry, kozí kaše i batolecí mléka na bázi bílkovin kozího mléka, která přinášejí benefity související s konzumací kozího mléka.

Tip!

Čokoládový nápoj

coko napojDo mixéru nalijte přibližně 200 ml vody, přidejte 3 lžíce kozí kaše (např. rýžové nebo borůvkové) a můžete dosladit agávovým sirupem nebo banánem. Pokud máme výkonný mixér, můžeme přidat pár kostek ledu. Společně mixujte tak dlouho, dokud se ingredience nespojí. Nakonec přidejte podle chuti kakao, a ještě chvilku promixujte. Podávejte ve vysoké sklenici s brčkem.

Kozí kaše rýžová s ovesnými vločkami a ovocem

Do misky si nasypejte 3 lžíce ovesných vloček, zalijete horkou vodou tak, aby vločky byly ponořené, a nechte chvíli odstát. Stačit bude 5 minut, podle toho, jak máte vločky rádi. Nesmí vám vzít všechnu tekutinu, protože poté přimícháte rýžovou kozí kaši do požadované konzistence. Pokud si vločky vzaly všechnu vodu, můžete jí ještě trošku přilít. Nechte chvilku odstát, ozdobte ovocem a snítkou zeleného.

ryzova kozi kase

 

  • Kategorie: PR

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

 
<<Pro 2018>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist