Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Mišpule (Mespilus germanica)

Srp 1318 Autor: Redakce

mispuleMišpuli obecnou můžete potkat buď v podobě keře, nebo také nízkého stromu. Její původ je v dalekém Orientu a před tisíciletími se odtud rozšířila i do Evropy. Lze již tedy s jistotou říct, že mišpule se zde již cítí jako doma a velmi dobře se jí daří i v našich klimatických podmínkách. I přes to se v naší zemi často nepěstuje, což je rozhodně škoda. Jde totiž o velmi dekorativní solitér, jehož plody (kulaté hnědozelené či tmavě žluté malvice s výraznými  kališními cípy) s úspěchem využijete do kompotů, vín, ale i jen tak, jako vitamínovou bombu zasyrova.

Jak tedy mišpule vypadá?

Koruna stromu nebo keře nebývá příliš vysoká, za to je ale dostatečně široká. Pohled na tuto rostlinu je pro naše oko velice pohledný, protože působí velice pravidelným, kompaktním dojmem. Listy mišpule jsou oválné a na okrajích jsou pilovité. Květy mišpule mají krásnou bílou barvu. Dekorací jsou tedy nejen plody, které každý zná, ale také překrásně jemné květy připomínající květy jabloně.

Mišpule není jen krásná, ale také užitečná!

mispule kvetJiž ve starověku byli mišpulím připisovány jisté léčivé účinky a tehdejší obyvatelé se v tomto rozhodně nemýlili! Díky tomu byla velice často používána v kuchyni ale i v lékárnictví. A proč tomu tak je? Plody mišpule obsahují přibližně sedmdesát pět procent vody a deset procent rostlinného cukru. Dále v nich je obsažena vláknina a kyseliny. Z kyselin tvoří největšího zástupce kyselina jablečná (tu mnozí znají z redukčních diet). Mišpule je také bohatá na obsah vitamínů, naleznete v ní důležité vitamíny C, B2, ale také důležité minerální látky mezi které patří zejména vápník, hořčík, draslík a sodík.

Mišpule se může stát tedy skvělým pomocníkem pří léčbě různých kardiovaskulárních chorob a při nemocech oběhového systému. Skvělým doplňkem stravy se může stát i pro ty, kteří bojují s vysokým cholesterolem. Pomáhá totiž jeho hladinu velice úspěšně snižovat a užívat se také může při léčbě zánětlivých onemocnění dýchacích cest.

Jak pěstovat mišpuli?

mispule obecna

Nemusíte se bát toho, že by byla mišpule hodně náročná na kvalitu půdy. Dobře se jí daří téměř všude, spokojenější však ale bude v lehčí a vápenité půdě. Radost mišpuli uděláte, pokud ji zasadíte na nějaké slunné místo. Mišpule rozhodně nepatří mezi rostliny, které by se zimy bály. Je velmi odolná i vůči vysokým mrazům.
Pokud chcete mišpuli množit roubováním, udělejte to hned na jaře. Pokud ale dáváte přednost očkování tak můžete začít až v srpnu.

Stromek seženete již od 120 Kč-samozřejmě v závislosti na druhu. Vždy se optejte, zda jde o mišpuli velkými či menšími plody. Menší plody jsou na chuť lepší, výraznější a mnohem intenzivněji voní. Ne nadarmo se téměř zralé malvice dříve vkládaly do skříně, aby provonily prádlo.

Krom toho by vám zkušený zahradník měl také poradit, kdy a jak mišpuli seříznout. V literatuře se dočtete, že mišpuli není nutné prořezávat. V dnešní době se ale odborníci přiklánějí k výchovnému řezu, který zajistí pěknou vzdušnou korunu.

Jak prořezávat mišpuli?

Když si přinesete domů malý stromek, zasaďte ho do dostatečně velké jámy a prolijte vodou. Ideální je pro toto období jaro. Pokud má stromek více než 5 výhonů, je potřeba je zredukovat. Zbylých 5 je ale nutné ještě zkrátit-a to o polovinu. Stejně budete postupovat i rok následující-a to v období zimy, kdy tolik nemrzne, nebo velmi brzy z jara, než začne strom pučet. Třetí rok pak zkrátíte větve jen o třetinu. Jen tak zajistíte pevné kosterní větve pro dokonalou korunu. Pokud keříku či stromku dopřejete alespoň částečně výživnou půdu, nemusíte se uchylovat ke zmlazovacímu řezu. Ten se doporučuje jen u starých jedinců v parcích a podobně, kde nemají dostatečný přísun živin.

Využití mišpule

jam z mispuleDužina mišpulí je na jídlo přímo výborná- je jemná, šťavnatá a její chuť je příjemně sladkokyselá. Avšak pozor, plody mišpulí jsou, podobně jako třeba trnky, k jídlu vhodné až poté co projdou prvním mrazem. V té době teprve změknou a vy si na nich budete moci pochutnat hned po utržení ze stromečku. Pokud jste ale mišpule otrhali již v listopadu, nezoufejte. Bude nutné je skladovat v přepravkách i několik týdnů, dokud mišpule nezměkne. Chuť i takovéto mišpule bude jistě výborná, ale nic se nevyrovná chuti, kterou mišpule má pokud dozraje přímo na stromě.
Samozřejmě, že jí nemusíte jíst jen v syrovém stavu. Z mišpule se dají dělat výtečné kompoty, můžete ji usušit, vyrobit z ní vynikající džus, džem ale také různé alkoholické nápoje.  Už od dávných dob se dužina mišpule přidávala do různých ovocných kompotů. Obsahuje totiž velké množství tříslovin, které slouží jako přírodní konzervant.

Zkrátka mišpule nabízí na zpracování tolik možných variant, že si stačí jen vybrat tu, která bude nejvíce vyhovovat právě vám.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

2 reakce na Mišpule (Mespilus germanica)
  • hallo 24.1.2018 (12:02)

    obrazok 1 a 4: mispulnik japonsky = lokvat japonsky (Eriobotrya japonica)
    obrazok 2 a 3: mispula obycajna/nemecka (Mespilus germanica)

    a popis je totalny misung; z mispuly obycajnej kompot isto nespravite a plody maju k stavnatosti naozaj daleko…

  • Vladimír Němec 23.10.2016 (01:40)

    Existuje mišpule japonská (viz. obrázek) a mišpule německá (viz. popis).

Kategorie
<<Čvc 2020>>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události

Přidat na Seznam.cz

Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist