Kuřecí na grilu může být šťavnaté, nevěříte?
V jednoduchosti je krása. Prostá, snadná a rychlá příprava jídla, to je grilování, ať už na grilech na dřevěné uhlí, kusové dřevo či elektrice. Pokud si stále ještě netroufáte na hovězí steaky na grilu, pak vězte, že i na kuřecím mase si můžete báječně pochutnat. Stačí při jeho přípravě dodržovat několik základních pravidel. První je výběr správného grilu. Vybírejte grily dostatečně velké, abyste mohli pohostit i větší skupinu hostů. My nedáme dopustit na klasický gril Weber, který navíc nabízí možnost přiklopení a sledování teploty. To je důležité, pokud připravujete větší kusy masa, ale také kuřecí maso, které nesmí být vysušené.
Jak připravit kuře
Kuřecí maso je na přípravu poměrně jednouché. Těžší je ale vybrat opravdu kvalitní kuřecí prsní nebo stehenní řízky. Maso kupujte zásadně chlazené. Maso by mělo mít nažloutlou barvu (ne světle modrou) a nesmí na něm být tmavé skvrny. Ty naznačují, že zvíře při porážce trpělo, jedná se totiž o podlitiny, krevní sraženiny a modřiny. Vždy upřednostňujte maso z pultového prodeje. Balené maso, které leží ve vlastní „šťávě“ na tácku, brzy ztrácí svou čerstvost.
Čerstvé maso rozdělte na jednotlivé porce a nechte alespoň 2 hodiny marinovat. Marinádu připravíte podle své chuti. Velmi oblíbené jsou marinády z bílého jogurtu, oleje a klasického koření na barbecue. Do marinády nepoužívejte sůl, ta by totiž z masa vytáhla veškerou šťávu a maso by bylo vysušené a tvrdé.
Grilování kuřecího masa
Před grilováním je vhodné rošt potřít špekem. Následně z masa odstraňte přebytečnou marinádu. Použít můžete papírové kuchyňské utěrky. Kusy masa pak otáčejte pomocí kleští, do masa nikdy nepíchejte vidličkou. Maso nechte dostatečně propéci. Kuřecí steaky by neměly být uvnitř růžové. Pak už přijde na řadu samotné servírování. Maso můžete servírovat ve speciální míse, která udržuje teplo.
Kuřecí sendviče
Velmi oblíbené jsou také kuřecí sendviče. Jejich příprava je neuvěřitelně jednoduchá, ale jistě s nimi sklidíte úspěch. Housku dle vlastního výběru rozkrojte a nechte opéct na grilu. Na opečenou housku poklaďte osolené a opepřené plátky zralých rajčat, několik slabých plátků bílé cibule (je jemnější než žlutá kuchyňská cibule) salát a maso. Podle chuti můžete přidat hořčici, kvalitní kečup, majonézu nebo různé druhy domácích omáček. V některém z následujících článků si některé omáčky představíme. Rovněž se budeme věnovat přípravě rajčatového relish.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.