Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Klíčící brambory: Je bezpečné je konzumovat?

Pro 2215 Autor: Claudie Kornelová

Vzhledem k tomu, že se v dnešní době pohybují ceny potravin vysoko, se velmi často stává, že pokud nějaký produkt zlevní, máme tendenci si ho nakoupit větší množství do zásoby. Jedním z těchto produktů bývají brambory, které když správně uskladníme, mají tendenci vydržet dlouho. Při koupi většího množství se ale také velmi často stává, že brambory nestíháme zpracovávat a tak začnou klíčit. Mnoho lidí pak neví, zda-li se klíčící brambory smějí konzumovat nebo pro tělo znamenají jisté nebezpečí (zátěž pro játra apod.). A právě na to se v tomto článku podíváme.

brambora

Je zdravé jíst naklíčené brambory? Zdroj foto: Unsplash.com – Markus Spiske

Proč brambory klíčí

Podle deníku The Irish Times brambory klíčí, když podmínky v půdě nebo venku dosáhnou teploty kolem 20 °C. Jinými slovy, příjemná a stabilní teplota uvnitř domu brambory přesvědčí, že je jaro – a že je čas začít klíčit. Část bramborové rostliny, kterou jíme, jsou její hlízy, které uchovávají přebytečné živiny až do jara, kdy je přemění na energii a začnou růst klíčky.

Špatné nebo dobré?

Naklíčené brambory mohou být toxické kvůli chemické látce zvané solanin. Brambory a další noční rostliny, jako jsou lilek, rajčata a papriky, jsou přirozeně náchylné k produkci solaninu, který je pro člověka toxický, pokud je přijat v dostatečně velkém množství. Když jsou brambory v klidovém stavu, solanin nepředstavuje problém, ale pokud nejsou brambory správně skladovány nebo udržovány v ideálních pěstebních podmínkách, začnou solanin produkovat ve svých klíčcích. Samotné hlízy také zezelenají, pokud jsou vystaveny příliš velkému množství světla, což rovněž signalizuje produkci solaninu.

Navíc když brambory začnou klíčit, začnou z nich mizet živiny, protože se přeměňují na cukr. Pokud je necháme na pokoji, uschnou a stanou se zcela nebezpečnými pro konzumaci.

Nelze však odříznout klíčky a očekávat, že brambora nebude jedovatá. Organizace pro kontrolu otrav doporučuje tyto brambory vyhodit do koše, ale Dr. Rich Novy má k této otázce diferencovanější přístup a jako genetik je dobře kvalifikován k jejímu zodpovězení. Spolupracuje se zemědělskou výzkumnou službou USDA. Podle něj je odpověď docela jednoduchá.

Naklíčené brambory obsahují vyšší množství glykoalkaloidů, které mohou mít při nadměrné konzumaci pro člověka toxické účinky. Konzumace naklíčených brambor během těhotenství může také zvýšit riziko vrozených vad.“

brambora

Naklíčené brambory a jejich konzumace v těhotenství by mohly vést k různým nebezpečným vadám. Zdroj foto: Unsplash.com –
Gilberto Olimpio

Můžete jíst naklíčené brambory?

Naklíčené brambory, které jsou stále pevné, mají relativně malé klíčky a nevykazují žádné vrásky ani seschnutí, je možné jíst, pokud odříznete naklíčené části a měkká místa. Stále však existuje možnost, že byste mohli onemocnět. Pokud je brambora naklíčená a scvrklá, je vhodná na vyhození. Klíčky brambor by se neměly jíst vůbec.

Co můžete dělat s naklíčenými bramborami?

Pokud jsou vaše brambory již příliš daleko, než abyste je mohli sníst, ještě nepřišly úplně nazmar. Jelikož jsou v rostoucí (klíčící fázi), tak je můžete přidat na zahradu a v příštích letech z nich vyrostou nevyklíčené hlízy.

brambory

Pokud nejsou brambory až příliš zasažené, můžete je zkonzumovat, pokud jsou, zasaďte je na zahradě. Zdroj foto: Unsplash.com – cleo stracuzza

Prevence klíčení brambor

Klíčení brambor zabráníte tím, že je budete skladovat na chladném (ne studeném, jako je lednice) a tmavém místě. Pokud nemáte tmavý prostor, kde byste mohli brambory skladovat, můžete je uchovávat v papírovém sáčku, který odfiltruje světlo.

Jsou brambory již měkké a kašovité? Pokud ano, je to znamení, že je třeba je zlikvidovat. Pokud je brambora stále tvrdá, znamená to, že ji lze zachránit. Pokud se chcete příště vyhnout těmto starostem, věnujte čas správnému skladování svých produktů.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Jedna reakce na Klíčící brambory: Je bezpečné je konzumovat?
  • Libor 18.12.2022 (09:31)

    Nedám si asi2 tuny do lednice ale dobrý nápad

Kategorie
<<Kvě 2024>>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist