Velikonoční barvení vajíček: Obarvěte si je přírodně pomocí zeleniny
S přicházejícími Velikonoci se tradičně v mnoha zemích začíná s barvením vajíček, která jsou poté použita jako dekorace, či darována rodině a přátelům – nebo koledníkům. Existuje mnoho způsobů, jak barvit vajíčka, ale jeden z nejzajímavějších a přirozených způsobů je použití zeleniny. Ano, s pomocí různých druhů zeleniny a pár jednoduchých kroků si můžete vytvořit krásná a jedinečná vajíčka pro svátky Velikonoc. Tento článek se zaměřuje na to, jaké druhy zeleniny lze použít k barvení vajec a jaký je proces barvení pomocí zeleniny.
Využijte zeleninu, ovoce a koření a proměňte je v ekologická barviva, která jsou bezpečná pro vaše děti (konec nezdravým potravinářským barvivům!). Samotný proces barvení je totožný s tím, co jste dělali v minulosti – uvařte vajíčka, nechte je vychladnout a namočte je do domácího barviva. Jediný rozdíl: Barvení můžete přizpůsobit požadovanému výsledku úpravou času a přidaných materiálů (například: přidáním dalších cibulových slupek pro výraznější oranžový odstín). Toužíte po jemném odstínu dané barvy? Nechte vajíčka namočená maximálně 30 minut. Chcete vytvořit silný barevný efekt? Nechte je v barvě přes noc.
Teď přijde ta zábavná část: Vyberte si barvu (barvy) a začněte barvit! Jakmile budete se svými namočenými a obarvenými výtvory spokojeni, smíchejte je s ostatními velikonočními dekoracemi, vytvořte z nich výrazný středový prvek nebo je rozprostřete po dvoře jako součást rodinného lovu na velikonoční vajíčka.
Jak si vyrobit přírodní barvivo na velikonoční vajíčka
Ve středně velkém hrnci smíchejte 1 litr vody a 2 polévkové lžíce bílého octa.
Přiveďte ji k varu a přidejte ingredience pro barvení vajec podle vašeho výběru (uvedené níže). Snižte teplotu a nechte 30 minut vařit.
Nechte vychladnout. Barvivo přeceďte, abyste odstranili všechny zbytky potravin.
Do scezeného barviva přidejte vejce a nechte je alespoň 30 minut nasáknout. Jakmile dosáhne požadované barvy, vyjměte vejce kleštěmi a osušte je papírovými utěrkami.
Přírodní barviva na velikonoční vajíčka – Glosář barev
Požadovanou barvu získáte přidáním těchto ingrediencí do směsi vody a octa a následným provedením čtyř výše uvedených kroků (pokud není uvedeno jinak).
Červená/tmavě růžová vejce – Přidejte 4 šálky nakrájené červené řepy a postupujte podle výše uvedených pokynů.
Oranžová vejce – Přidejte 4 šálky žlutých cibulových slupek a postupujte podle výše uvedených pokynů. Chcete-li získat jasnější oranžovou barvu, nechte vejce v barvivu přes noc.
Světle oranžová – Přiveďte k varu 2 šálky vody. Přidejte 4 lžíce papriky a bílý ocet a promíchejte, dokud se nespojí. Směs nalijte do sklenice a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Přidejte vejce a namáčejte, dokud nebudete s barvou spokojeni. Vyjměte ho děrovanou lžící a propláchněte studenou vodou. Nechte uschnout.
Žlutá – Přidejte 3 lžíce kurkumy a postupujte podle výše uvedených pokynů.
Světle modrá – Přidejte 3 šálky nakrájeného červeného nebo fialového zelí a postupujte podle níže uvedených pokynů. Chcete-li získat jasnější modrou barvu, nechte vejce v barvivu přes noc.
Tmavě modrá – Přidejte 4 šálky borůvek a postupujte podle výše uvedených pokynů.
Sytě červená – Přidejte slupky ze 6 červených cibulí. Do hrnce přidejte 2 šálky vody a 3 lžíce bílého octa. Směs přiveďte k varu a vařte 15 minut. Směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu a tekutinu sceďte do sklenic. Přidejte vejce a nechte namáčet, dokud nebudete spokojeni s barvou. Vyjměte je děrovanou lžící a vypláchněte studenou vodou. Nechte uschnout.
Zelená – Špenátové listy vložte do hrnce a zalijte 2 šálky studené vody a 4 lžícemi bílého octa. Přiveďte do mísy a postupujte podle výše uvedených pokynů.
Fialová – Do sklenice nalijte asi šálek červeného vína. Přidejte vejce a nechte namočit, dokud nebudete s barvou spokojeni. Vyjměte ho děrovanou lžící a propláchněte studenou vodou. Nechte uschnout.
Spálená oranžová – V čajové konvici uvařte vodu. Vodu nalijte do sklenice se 3 sáčky černého čaje a nechte 30 minut louhovat. Vodu nechte vychladnout při pokojové teplotě. Přidejte vejce a nechte namočit, dokud nebudete s barvou spokojeni. Vyjměte děrovanou lžící a propláchněte studenou vodou. Nechte uschnout.
Komentáře k článku
Helena 30.3.2023 (13:10)
Chybí slupky z česneku – růžová barva