Internetový hobby magazín

Menu

PR

Nejnovější články

Také vás trápí změna času?

Lis 1401 Autor: Redakce

Není to zase tak dlouho, co u nás vzniklo dokonce politické hnutí za zrušení změny času. Letní a zimní čas má šetřit elektrickou energii. Na druhou stranu je dokázáno, že změnu času mohou někteří jedinci velmi těžce snášet. Zvířata chovaná ve velkém jsou naučena na určitou hodinu příjmu potravy a změna času jim nabourává zavedený rytmus. Dospělí lidé mohou trpět nespavostí, malé děti zase zbytečným neklidem.

zmena casuOstatně nespavost je jedním z nejčastějších důvodů návštěvy lékaře a nemusí jít zrovna jen o změnu času z letního na zimní. Když se dobře nevyspíme, celý den nestojí za nic. Někdo může dokonce propadat depresím v důsledku nedostatečné regenerace centrální nervové soustavy. A jak se cítíme, tak i vypadáme. Noční spánek je důležitý nejen pro obnovu energie, bez které bychom nebyli příliš produktivní.

Čemu se vyhýbat

Pokud špatně spíte, vyhýbejte se těžkým jídlům na noc. Do této kategorie ale patří i syrová zelenina, což mnozí z nás nevědí. Samozřejmě byste se měli vyhýbat kofeinu i teinu v jakékoliv podobě-dát si „turka“ na dobrou noc není zrovna dobrý nápad.

Pomoc hledejte v přírodě

Pokud špatně usínáte nebo vás ničí nekvalitní spánek, hledejte pomoc v ajurvédě. Kočičí křen, kozlík lékařský nebo-li Valeriana – bylina, mezi jejíž nejdůležitější vlastnosti patří zklidňující účinek.

Valeriana má pozitivní efekt při nervovém vyčerpání, nespavosti, špatném usínání či neurózách. Využijete ji ale také při menstruačních obtížích, neboť zmírňuje křeče. Ačkoliv Valeriana spánek přímo nevyvolává, dokáže organismus uklidnit tak, že spánek se dostaví přirozeným způsobem. Důležité je, že při užívání byliny Valeriana nevzniká žádná závislost a ani po probuzení se nedostavují pocity omámenosti, které můžete zažít při léčbě klasickými farmaky užívajících se při léčbě spánkových poruch. Prášky na spaní, zejména při dlouhodobém užívání, způsobují denní podřimování, snížení koncentrace a orientace v čase a další negativní vedlejší účinky. Ale proč, když existují alternativy?

Přírodní sedativum Valeriana

valerianaValeriana je tedy bylinka pro ty, kteří  trpí poruchami spánku, nespecifikovatelnými příznaky úzkosti a napětí. Má sedativní účinky a odstraňuje problémy také s probouzením se během spánku. U starších pacientů trpících různými komplikacemi spánku či samotnou nespavostí zlepšuje jejich stav. Zkracuje dobu usnutí a snižuje počet probuzení se během noci. Valeriana je tedy bezpečným řešením a vhodnou náhradou hypnotik a barbiturátů. Obsahuje více jak 100 složek, jejichž užívání podporuje přirozený spánek po několik týdnů a to bez rizika závislosti. K dosažení viditelného efektu je však třeba kozlík užívat nejméně po dobu dvou týdnů.

Valerianu můžete využít ve formě kapsle či jako sušenou bylinu, např. pro přípravu čaje. Nejpřirozenější varianta je ajurvédské kafe, které mohou i děti od 12 let. I přesto, že ajurvédská káva neobsahuje kofein, pomáhá udržovat bdělost při práci nebo studiu a navíc díky eliminaci kofeinu právě nevyvolává neklid, nespavost ani překyselení žaludku. Základem ajurvédského kafe je čekana lékařská, která podporuje trávení a působí příznivě na činnost jater. Dále kafe obsahuje extrakt himalájských bylin, které mohou pomoci šetrnou cestou zhubnout, k lepšímu spánku, lépe se koncentrovat nebo například eliminovat stres.

Káva před usnutím? ANO!

Jak již bylo řečeno, ajurvédská káva je pro náš spánek velmi příznivá. Když se její účinek navíc podtrhne teplým mlékem a třeba i medem na oslazení, budete mile překvapeni, jak se uklidníte.

Recept na ajurvédské Cappuccino před usnutím

kava capuccinoPřipravíme si základní recept na kafe: ¼ čajové lžičky Instantní kávoviny s himalájskou bylinou Valeriana nasypeme do šálku a zalijeme z 2/3 horkou vodou (cca 100 ml).

Pomocí šlehače vytvoříme pěnu z mléka. Nemá se používat mléko plnotučné, které ve finále zastírá chuť kávy a nesmí se přivést k varu. Použijte mléko studené, jehož pěna déle vydrží a je i chutnější, ovšem jeho vyšlehání trvá příliš dlouho a proto se používá mléko předehřáté. Našlehané mléko pomalu vlijte do připraveného základního nálevu.

Drobnými pohyby zápěstím můžete pěnu cappuccina pěkně nazdobit jako na obrázku.   Pokud sladíte, sáhněte raději po medu, než po klasickém bílém rafinovaném cukru.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

 
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist