Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Zelí

Říj 1130 Autor: Redakce

zeliZelí bylo jako zdroj vitamínu C používáno již před mnoha lety. Nyní už víme, že krom vitamínu C obsahuje také přírodní zdroj vitamínu B, látky podporující hojení, imunitu a zvyšují odolnost proti únavě, depresi a stresu.

Zelí nakládáme pouze s vysokým obsahem cukru. Rané je pro přímý konzum (například Kalibro F1), jde o malohlávkové zelí s řídkou strukturou a vegetační doba je asi 80 dní. Sklízíme v létě.

Starší odrůda na trhu je Avak F1. Výtěžnost tohoto zelí, které je vhodné na nakládání je velmi veliká díky velkým hlavám. Odrůda Avak obsahuje vysoký obsah cukru, což zapříčiní kvalitní kvašení s vynikající chutí.

Odrůda zelí Kalibos není vhodná pro skladování, ale pro přímý konzum i nakládání. Můžete pěstovat také vysotské zelí hlavatku. Toto zelí má speciální špičatý tvar, aby nedocházelo k vyvracení. Jde o unikátní odrůdu kvalitního hlávkového zelí, které je pěstováno na pomezí Krkonoš a Jizerských hor, kde se mu daří nejlépe. Dá se ale pěstovat ve všech zelařských podmínkách.

Druhy pozdního zelí jsou vhodné na uskladnění. Recepty kysané zelí, ale také pokrmy z něho najdete v sekci recepty.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

6 reakcí na Zelí
  • Naďa 26.7.2012 (08:03)

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, proč jde zelí do květu? Letos nám začalo pěkně růst, ale neudělalo žádnou hlávku a šlo hned do květu.
    děkuji

  • jariel231 19.4.2012 (21:40)

    Paní Dekarová,
    někdy kvašení nemusí být bouřlivé a přesto může být vše v pořádku. Ten lepkavý hlen může být obvyklý křís. Důležité je, aby zelí nebylo měkké. Pokud povrch zelí změkne, tak ho odstraníme, a stěny škopku opatrně omyjeme solným roztokem. Já na zelí dávám igelitové kolečko, které zelí příkryje. Na igelit dávám opět omyá prkénka a zatížím. Na povrch zelí nedávám slanou vodu. Prkénka a kameny opláchuji slanou vodou a do vody pod poklici nasypu lžičku soli. Aby zelí začalo kvasit, tak se hlávky nechají při pokojové teploě přez noc a pak se krouhají. Nádobu necháme asi týden při pokojové teploě rozkvasit a pak je dáme do chladnější místnosti. Máte li ještě nyní nekyselé zelí a není shnilé tak to je rarita. Mohlo by se to stát snad velkým množstvím cibule. Já zelí konzumuji již po týdnu od nakládání. Má specifickou nahořklou chuť. Později má sladkokyselou chuť což preferuje většina konzumentů a pokud je vykysané tak je kyselé. Pokud se potřebujete poradit tak mne najdete na Skype jariel231.

  • Marie Dekarová 31.3.2012 (00:09)

    Koupili jsme zelí v Kauflandu, bylo velmi tvrdé. Naložili jsme ho normálním způsobem, jako každý rok. Zelí nekvasí pouze se vytváří lepkavý hlen. Máte prosím zkušenost, co s tím udělat, aby zelí začalo normálně kvasit? Je takovéto zelí ještě nedokvašené vhodné konzumovat?
    Děkuji za odpověď.

  • Jariel231 8.1.2012 (18:10)

    Abych uvedl na pravou míru. Vysocké zelí je červené a špičaté. Pěstuje se v okolí města Vysoké nad Jizerou. Je to odrůda která potřebuje vítr. Při pěstování v jiných oblastech neudělá hlávky. Toto zelí je klenotem mezi ostatními druhy červeného zelí. Místní ho dělají i na prodej. Nejlepší je mít svého dodavatele kysaného vysockého zelí. Při koupi v obchodech můžete narazit na nekvalitní náhražku a nebo špatně vykvašené zelí.

    • Dana z Brna 24.9.2017 (07:21)

      Zelí mi vždycky bohatě kvasilo,letos nic.Známá tvrdí, že se jedná o letní zelí které má málo vlhkosti. Tak nevím, práce nad hlavu, cena také nebyla lidová 12,-Kč za kg a nakonec mi zahnije ? Nevím, jestli zalít studenou převařenou slanou vodou,poraďte.Mám desetilitrový zelák.Díky

Kategorie
<<Kvě 2022>>
PÚSČPSN
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist