Zdraví prospěšná a nepostradatelná zelenina – aneb není nad český česnek
Výrazná chuť, velmi příznivé účinky pro organismus a přesto ho pěstuje jen hrstka obyvatelstva. Ano, řeč je právě o česneku.
V dnešní době je zvykem spíše česnek dovážet ze zemí jako je například Španělsko nebo Čína. Spokojíme se ale s kvalitou dováženého česneku? Většina obyvatelstva preferuje českou kvalitu. Pojďme si tedy říct, jak správně vypěstovat náš vlastní česnek.
Pro začátek
Nejprve musíme obstarat sadbový česnek, který seženeme u českých dodavatelů. Učiňte tak nejpozději koncem léta, kdy je výběr odrůd stále dostačující.
Pěstování česneku je v celku nenáročné. Potřebujete pouze lehkou půdu a záření slunce. Slunce je jednou z pohnutek, která vede k hojné úrodě vašeho česneku.
Dělení česneku:
Paličák – tento tip se u nás pěstuje nejčastěji, má kulaté květenství tzv. paličku a velké stroužky. Paličák má fialovější zbarvení a v kuchyni se lépe zpracovává. Nevýhodou ale je, že dříve vysychá.
Nepaličák – jeho chuť je velmi výrazná a pěstování je v podstatě jednoduší. V EU je tento česnek nejpoužívanější.
Sázíme
Nejvhodnější období pro zahájení sazby je podzim, kdy teplota nepřesahuje 10 stupňů Celsia. Před zasazením se doporučuje česnek namořit proti škůdcům v prostředku zvaném Sulka. Moření probíhá cca 3hodiny a provádí se zejména proti napadení škůdců – vlnovník, háďátko.
Po namoření česnek ihned sázíme do hloubky zhruba 6 cm. Česnek sázíme do řádků přibližně 6 – 8 cm od sebe. Řádky by měly být cca 30 cm od sebe.
Po výsadbě už stačí česnek pouze zavlažit. V tuto chvíli už máte hotovo a čekáte do jarních měsíců na Vaši první úrodu.
Sklízíme, sušíme
Zrálost česneku poznáme u každé odrůdy jinak. U paličáku je tomu tak, když jim zbývá pouze pár dužnatých listů. V některých případech mohou být i žluté. U nepaličáku je znak uzrálosti nať, která je u poloviny rostlin položena na zemi.
Pozor! Jestliže se česnek po vytažení rozpadá, je bohužel přezrálý.
Svazkování – česnek svážeme dohromady po 10 – 15 kusech a sušíme.
Pro sušení zvolte místnost, která je dobře větratelná, suchá a tmavá.
Zdraví máme jen jedno
Jak už je zmíněno na začátku, česnek je velmi prospěšný pro náš organismus. Obsahuje vitamíny jako je A, B1, B2, C. Látky obsažené v česneku působí proti srážlivosti krve, takže zabraňují vzniku trombózy. Je výborný i pro regulaci cholesterolu v krvi. Mnoho lidí česnek používá hlavně při nachlazení.
Použití česneku
Česnek se používá hlavně v zemích s vyhlášenou kuchyní, jedná se o Francii, Čínu a jiné. Nejzdravější je český česnek, který má vyšší množstvím silic, příjemnou a výraznou Chuť. Požívat se může různě: čerstvý rozetřený se solí, do zelených salátů, do omáček, k zelenině, k masům a k rybám. Největším hitem je však polévka zvaná Česnečka.
Tip na loupání česneku
Přemýšlíte jak si loupání česneku urychlit a hlavně usnadnit? Zde je tip pro Vás. Na nůž můžete klidně zapomenout. Připravte si pouze dvě větší mísy, nebo hrnce o stejném průměru. Palici česneku si rozdělte na stroužky a vložte do mísy. V druhé řadě překryjte mísu s česnekem druhou mísou a důkladně třepejte. Stačí pár vteřin a česnek je dokonale oloupaný.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.