Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Zavařené citrusy aneb pochoutka a bojovník proti nachlazení

Led 2211 Autor: Claudie Kornelová

Není v zimě lepší pochutiny a lepšího léku na nachlazení, než je citrón třeba i s medem. My vám prozradíme, jak citróny zavařit, abyste doma měli vždy úžasnou pochutinu, která se vám neztratí, a navíc vám pomůže.

citron

Citrony jsou velmi zdravé, zvlášť v zimním období. Zdroj foto: Pixabay.com – Andy M.

Zavařené citróny z Maroka

Zavařené citróny můžete ujídat jen tak, jako pochutinu, dát je do čaje, ale báječné využití najdou třeba v salátových dresinkách, jako příloha k rybě, kuřeti, těstovinám, dipům a salsám.

Co budete potřebovat:

4 BIO citróny
Sůl
Vodu

Postup: Citrony nejdříve pořádně vydrhněte v octové vodě, pokud jste si nekoupili BIO citrony. Pokud máte BIO citrony, tak nemusíte. Odkrojte z citronu oba konce. Na jednu zavařovací sklenici padnou 4 citróny, jinak si samozřejmě nakládaných citrónů můžete udělat tolik, kolik jen budete chtít. Každý citrón rozčtvrťte. Do dutiny každého citrónu vložte jednu lžičku soli. Na dno sklenice také dejte jednu čajovou lžičku soli.

Vložte citrón řeznou stranou dolů a pevně na něj zatlačte, abyste z něj dostali potřebnou šťávu. Navrch citrónu dejte opět lžičku soli. Postup opakujte i s dalším a třetím citrónem. Sklenice by měla být do poloviny plná citrónové šťávy. V případě potřeby, pokud to tak není, se chopte čtvrtého citrónu a vymačkejte z něj šťávu. Neplýtvejte jím a též ho naporcujte na dílky. Převařte vodu a až vychladne, zalijte jí naložené citróny až navrch.

Máte-li hotovo, zašroubujte víko a nechte naložené citróny odstát po dobu 3 dnů při pokojové teplotě. Několikrát za den ji protřepejte a otočte sklenici dnem vzhůru. Po třech dnech přemístěte sklenici do ledničky a před otevřením ji nechte odležet alespoň 3 týdny. Skladujte ji v lednici. Vydrží minimálně 6 měsíců.

citron

Citrony odkrojte na obou koncích. Zdroj foto: Pixabay.com – Alexei_other

Citrónová marmeláda jako od babičky

Chcete si připomenout, jaké to je cítit se jako skutečný člověk? Tedy jako vaše babička, která stála vždy v kuchyni a zavařovala pochutiny, aby vydržely déle a mohli jste si na nich pochutnat třeba i v zimě? Můžete. Vyrobte si citrónovou marmeládu jako od babičky.

Co budete potřebovat:

1 kg BIO citrónů
2 kg krupicového cukru

Postup: Citróny důkladně omyjte. A zbavte je konců. Dejte je do velkého hrnce, zalijte 2,5 litrů vody a přiveďte je k varu. Vařte je pod poklicí na mírném plamenu přibližně 2,5 hodiny. Po tomto čase je nechte vychladnout, vyjměte je z hrnce a z vody, v níž se vařily, odměřte 1,5 litru. Mezitím citróny nakrájejte na kousky. Jak budou velké záleží jen na vás. Vložte je zpátky do hrnce a zasypte je cukrem. Vařte je na mírném plamenu dalších 25 minut.

Po této době si vezměte talířek a zkuste vyndat trochu marmelády, zda vám ztuhne. Pokud ne, je třeba, abyste citróny ještě chvíli vařili. Marmeládu nechte 15 minut vychladnout, poté ji přendejte do čistých a suchých sklenic. Ty uzavřete a obraťte je dnem vzhůru.
Hotovou marmeládu si můžete nanést ráno na chléb, použít ji do dezertů, toastů nebo třeba na palačinky. Uvidíte, že si ji zamilujete, neboť bude chutnat přesně jako od vaší babičky.

marmeláda

Citronová marmeláda vám bude velmi chutnat. Zdroj foto: Pixabay.com – silviarita

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Úno 2023>>
PÚSČPSN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist