Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Yzop lékařský – středomořský okrasný polokeř, léčivka i koření

Čvn 1826 Autor: Redakce

Hluchavkovitý polokeř, yzop lékařský, má svou domovinu ve Středomoří a na východě. Dokonce až po Kavkaz a Sibiř. Středomořské bylinky potřebují ideální stanoviště, mnoho slunce, závětří a propustnou půdu. Jen tak budou chloubou českých zahrad!

Pěstování, kultivary a sběr

Tato plazivá a aromatická rostlina dorůstá výšky 20 – 50 centimetrů, a to na slunných a suchých stanovištích, skalkách. Její lodyha má čtyři hrany, listy jsou kopinaté a květy většinou modrofialové. Kvete od června do září. Může mít různé kultivary – růžové, světle modré i fialové barvy. Listy a květy se sbírají v červnu. Doba sběru je klíčová, jinak jsou léčivé účinky nižší.

 ruzovy yzop

Jaké má yzop lékařský využití?

Od starověku se yzop využívá jako léčivka a koření. Od 10. století se pěstuje kvůli obsahu silic, tříslovin, hořčin a glykosidů. Může se pochlubit diuretickými účinky. Lidé ho užívají při trávících obtížích, nadýmání a proti zánětům. Je oblíbený jako kloktadlo na suchý kašel. Odstraňuje zahlenění a potíže dýchacích cest. Dezinfikuje až silou antibiotik. Lze ho využít při potížích s močovými cestami. Svou důležitost má také v gastronomii v podobě dochucovadla masa, polévek, salátů, omáček, nakládané zeleniny, nádivek do drůbeže či paštik. Neváhejte celou větvičku přihodit k pečené zelenině.

grilovana zelenina s cesnekovymi vyhonky

Jeho všestrannost je obdivuhodná

Yzop lékařský trochu zvyšuje krevní tlak. Dělají se z něj kloktadla na průduškové astma, minimalizuje noční pocení, vylepšuje chuť k jídlu a dokáže eliminovat růst zdraví škodlivých bakterií. Rozhodně se doporučuje jako prevence proti mrtvici. Je ideální do čajových směsí, které se pijí při závratích z nízkého tlaku. Připravují se z něj víno na upevnění organismu, lahodné likéry či bylinková voda na poruchy trávení.

Yzop lékařský

Recept na bylinkový ocet

Yzop, tymián, libeček, rozmarýn, saturejku, mátu a šalvěj posekejte nadrobno (na 1 litr octa vždy hrst bylinky) a na 4 dny vložte do sklenice s octem. Potom stačí nálev přecedit a používat dle chuti do salátů. Ocet ale samozřejmě bude výtečný i jednodruhový.
 

A rada na závěr: Yzop není vhodné užívat ve stavech úzkosti a nervozity.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Pro 2018>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist