Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Vyznáte se v salátech?

Pro 1212 Autor: Redakce

hlavkovy salatPo dlouhé době bychom chtěli obnovit náš seriál: Vyznáte se v…Tentokrát si vezmeme na mušku salát. V žádném případě ale nemáme na mysli „salátové“ vydání nějakých publikací, ale svěží, křupavé, někdy nahořklé listy salátu. Je jich tolik druhů a dají se připravit na tolik způsobů, že si svého favorita zcela jistě najde každý. My vám v dnešním článku přinášíme některé základní druhy, které jsou běžně k dostání v našich supermarketech. Je už na vás, jestli zvolíte již nachystaný salát balený, u kterého odpadá čištění, ale je trochu dražší, anebo klasiku v podobě hlávek.

Vždy je ale vhodné salát omýt v chladné vodě. Následně ale nezapomeňte na sušení, protože jedině tak marináda k salátu krásně přilne a bezkonkurenčně ho ochutí. Ředění vodou je tedy méně než žádoucí. K sušení použijte buď kuchyňské papírové utěrky, nebo salátovou odstředivku, kterou seženete v běžných domácích potřebách asi za 100 Kč.

Všeobecně můžeme říci, že různé druhy salátů jsme docílili dlouholetým šlechtěním. Základem šlechtění je údajně divoce rostoucí, velmi hořká salátová locika. Naprostou klasikou je salát ledový a římský. Je ale škoda nezaměřit se i na ostatní druhy, která vás možná zaujmou oříškovou chutí, možná si na jejich chuť budete muset zvykat.

Základní druhy salátů

Ledový salát

michany salatJde o základní skupinu salátů, které lze pěstovat i v našich podmínkách, protože je velmi odolný vůči suchu i půdním podmínkám. Dělí se ještě na poddruhy salátů jako je máslový salát (například odrůdy All Year Round, Buttercrunch, Valdor), či křehký salát (například odrůdy Malka, Iceberg, Avoncrisp)

Římský salát

Tyto druhy salátů už jsou o něco náročnější, protože vyžadují dostatek vláhy a humusu v půdě. Na druhou stranu nejsou náročné na teplotu. Z odrůd se nejčastěji pěstují: Valmaine, Little Gem či Bubbles. Salát LITTLE GEM je ale také obchodní název. Pod tímto obchodním názvem koupíte křehká srdíčka klasického hlávkového salátu. Srdíčka skladujte v ledničce v celku, pokud možno v nafouklém mikrotenovém sáčku. Hlavní výhoda srdíček je jejich všestrannost a křehkost. Pokud je dobře ochutíte, jistě si pochutná celá rodina. Srdíčka hlávkového salátu se hodí do míchaných salátů, ale klasikou je sladko-kyselá zálivka nebo jogurtový dip s česnekem.

Salát DUBOVÝ LIST

Tento tmavě zelený salát se opravdu svým tvarem podobá listí z dubu. Tento zajímavě vykrojený i barevný list je velmi křehké oříškové chuti s nádechem hořce kořeněné chuti. Tento salát tedy podobně jako rucola nepotřebuje téměř žádné ochucení. Jde o velmi dekorativní salát vhodný i jako ozdoba talířů.

Salát RUCOLA (Roketa)

Někým zbožňována, jinými zavrhována podobně jako na olivy, si na zvláštní chuť tohoto salátu musíte zvyknout. Její listy tak trochu připomínají pampelišku, ale chuť je poněkud ostřejší, pálivější. Jednoduše hodně výrazná, takže nevyžaduje téměř žádné dochucení. Hodí se do míchaných salátů, k hovězímu masu i na pizzu.

Salát POLNÍČEK

Polníček je čím dál tím oblíbenější pro svou velmi jemnou chuť, která osloví i děti. Je výborný s ořechovými zálivkami nebo alespoň s ořechovým olejem. Jeho jedinou nevýhodou je, že chřadne v podstatě ihned, když si ho přinesete domů. Dbejte tedy na nákup čerstvých listů a kupujte je až v ten den, kdy ho budete požívat.

Rady a tipy: Pokud koupíte více salátu, než sníte, skladujte ho očištěný v mikrotenovém sáčku. Zálivku nalijte na salát až těsně před podáváním. Pokud se rozhodnete některé druhy salátů pěstovat, zaměřte se na kultivary, které jsou odolné vůči chorobám a dají se pěstovat pokud možno celoročně.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist