Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Vyznáte se v mase? Díl 3.

Úno 1321 Autor: Redakce

veprove kotletyČlověk je ke konzumaci masa přizpůsobený od nepaměti a z toho důvodu je také na mase z mnoha důvodů závislý. Jde totiž nejen o univerzální zdroj energie, ale také živin, minerálních a v neposlední řadě vitaminů. Maso je pro nás příznivé zejména díky obsahu bílkovin. Ty se skládají z esenciálních aminokyselin (aa-amino-acid), které si naše tělo neumí samo vytvořit a potřebuje je přijímat v potravě. Aa hrají nezastupitelnou roli při každodenních biochemických procesech, při tvorbě tkání.

Obsah minerálů v mase jsme již zmínili. Maso obsahuje v přístupné, pro lidi stravitelné a snadno využitelné formě železo, draslík, hořčík, vápník, zinek. Právě železo je nejhodnotnější minerální složkou masa a běžnou konzumací masa je pokryto více než 20% doporučené denní dávky. S železem je úzce spjata krvetvorba, podobně jako s vitamínem B12. Dalšími vitamíny, které maso obsahuje, třebaže v malém množství, jsou vitaminy rozpustné v tucích, tedy A, D, E.

veprovy bucekJe tedy více než jasné, že příjem masa ve vyvážené potravě je velmi důležitý. Opomíjet by se nemělo zejména u dětí a dospívajících. Dietologové to jistě potvrdí stejně jako fakt, že maso musí být vhodné upraveno. Vyhýbejte se smaženým a pečeným tučným masům a vyhledávejte libové kousky vařené nebo dušené.

V minulých dílech našeho seriálu vyznáte se v mase? jsme se zaměřili na maso hovězí. V dnešním článku se seznámíme s masem vepřovým a s masnými plemeny prasat, které dávají maso s malým obsahem tuku, ale přitom šťavnaté díky mramorování. Plemena prasat byla vyšlechtěna speciálně tak, aby měla vysokou masitost (dvojité osvalení v kýtách). U nás jsou velmi vyhledávané i masno-sádelné druhy, jako jsou Přeštická černostrakatá prasata.

Z masných plemen jsou vyhledávaná plemena Dánský landrase, Velké bílé anglické, Belgický pietrain, Belgický landrase a podobně.

První díl seriálu „Vyznáte se v mase?“ najdete zde.
Druhý díl seriálu „Vyznáte se v mase?“ najdete zde.

„Kuchyňské“ dělení vepřového

  • Kýta bez kosti (vrchní šál, spodní šál, ořech, květová špička, palec svíčkové)
  • Plec bez kosti
  • Panenská svíčková (panenka) /11/
  • Kotleta (pečeně s kostí) /10/
  • Pečeně bez kosti
  • Krkovice s kostí /3/
  • Krkovice bez kosti
  • Bok /7/
  • Kolena (přední a zadní) /4/
  • Nožky (přední a zadní)
  • Hlava /1/
  • Lalok /2/
  • Křížová kost s ocáskem /12/
  • Žebra

veprove maso

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist