Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Výroba domácího másla

Zář 1729 Autor: Redakce

Nedělní snídaně, krajíc čerstvého chleba s voňavým, žlutým, domácím máslem … chutná představa, že? V dnešní době, kdy máme každý v kuchyni nějakého pomocníka – robot, mixér, si můžeme takové domácí máslo doma hravě vyrobit. Nejen, že je máslo naprosto dokonalé, ale krom chuti může být dalším impulsem jeho výroby cena. Ta se totiž v obchodech šplhá do závratných výšin.

domaci maslo

Než se pustíme do práce

Suroviny pro tuto lahůdku jsou jednoduché, stačí smetana ke šlehání, minimálně s obsahem tuku 30%, v obchodech běžně seženeme smetanu s obsahem tuku 33%. Pokud budete mít možnost získat smetanu přímo od farmáře, jistě toho využijte. Čím vyšší obsah tuku ve smetaně, tím více másla získáme.

Před vlastní výrobou másla si připravte vyšší misku pro šlehání, šlehač, jemný cedník, z hygienických důvodů je vhodné použít gumové jednorázové rukavice. Na konci celé výroby bude potřeba máslo uložit, použít můžeme různé formičky, máslenku, ale posloužit může i potravinová folie, do které se hotové máslo dá zabalit.

domaci masloSamotná výroba-nic složitého

Připravíme si smetanu pokojové teploty, u chladnější smetany trvá šlehání déle. Po nějaké době šlehání se vytvoří krásná, nadýchaná šlehačka, ale šleháme dál, až se šlehačka začne srážet. Šleháme tak dlouho, než se začnou tvořit malé hrudky másla a začne se oddělovat syrovátka, tu můžeme později také využít pro jiné účely.

Poté si přesuneme hmotu do cedníku, syrovátku si necháme prokapat do připravené misky a uschováme pro další využití. Hrudky másla poté začneme proplachovat studenou vodou. Nyní využijeme rukavice. Hrudky másla je potřeba řádně prohníst, tímto procesem se bude uvolňovat další syrovátka, která je v másle nežádoucí. Čím více syrovátky z másla odstraníme, tím bude trvanlivější.

Pokud se z hrudek másla již neodlučuje žádná syrovátka, je načase finální úprava. Máslo si můžeme ještě vylepšit, můžeme přidat mořskou sůl, bylinky, sušená rajčata apod. Možností je mnoho, máslo si můžeme upravit dle situace, kdy ho chceme využít. Máslo přendáme do formiček, necháme vychladnout v lednici a pak už jen vychutnáváme.

maslo ze smetany

pozn.:

Syrovátka je tekutina obsahující laktozu, syrovátkovou bílkovinu a dále velké množství minerálních látek a vitamínů, proto je dobré ji nevylévat, ale použít ji např. na nápoj, který podporuje metabolismus a čistí střeva, obzvláště je vhodný pro osoby s redukční dietou a pro sportovce. Využít ji můžeme ale i zevně, výborně se hodí do domácích obličejových masek, např. pro vyhlazení pleti.

 

 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvc 2019>>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist