Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Výborná Italská kuchyně

Srp 1312 Autor: Redakce

lehke testovinyNeznám nikoho, kdo by si na dobrém jídle nepochutnával. Pokud i vy patříte mezi milovníky dobrého jídla, je dnešní článek přímo jako stvořený právě pro vás. Dnes se totiž zaměříme na jednu z nejlepších kuchyň vůbec. A to na kuchyň Italskou.

Italská kuchyň se po právu patří mezi jednu z nejlepších kuchyň na světě. A opravdu se není čemu divit. Její velkou konkurencí je kuchyň francouzská, se kterou také velmi často soupeří o místo té nejlepší kuchyně světa. Italská kuchyně se také zároveň řadí mezi ty nejstarší vůbec. Velmi rychle se všechny možné pochoutky rozšířily všude po světě. Neexistuje snad žádný stát, který by neznal pizzu.

Není Italská kuchyně jako Italská kuchyně

Italská kuchyň je velmi rozdílná. Dělí se takto podle regionů. Pokud například pojedete do Sicílie, kuchyň se zde celkem podstatě lišit od toho co naservírují zákazníkům v Toskánsku. Samozřejmě ale, všechny tyto kuchyně mají svůj stejný základ. Mimo jiné bývá Italská kuchyně oblíbena také pro svou jednoduchost. V Itálii se vám téměř nikdy nestane, že by vaše jídlo bylo ze starých surovin. Pokrm je vždy z těch nejlepších a nejčerstvějších surovin.

Jaké jsou nejpoužívanější suroviny?

italsky chlebMezi suroviny ze kterých Italové ve své kuchyni nejčastěji vaří, patří rýže, těstoviny, maso, ryby, mořské plody. Na své si zde také přijdou milovníci sýrů, protože zde naleznete velké množství všech možných druhů výborných sýrů. Typické pro Itálii je také sušená šunka prosciutto, rajčata, olivy, olivový olej, bazalka a spousta dalšího koření. Samozřejmě zde také naleznete salámy a klobásy. Většinu z nás již určitě napadl nejznámější italský salám mortadela. Kdo někdy byl v Itálii, určitě ještě do dnes vzpomíná na jejich výborné zmrzliny, které se s těmi našimi nemohou ani rovnat. Italové také patří mezi velké milovníky kávy a také vína. Pokud jste zvyklí svůj oběd celkem odbývat, v Itálii byste s takovým přístupem nepochodili.

Italové velmi rádi věnují obědu velký čas. Začínají s předkrmem, poté následuje první chod. Prvním chodem může být polévka, těstoviny nebo třeba rizoto. Poté pokračují druhým chodem, který zahrnuje maso nebo ryby. Oběd je obvykle zakončen nějakým dezertem. Myslím, že mnoho z nás by se po takovém obědě jen stěží zvedalo. Večeře už většinou bývá lehčí a je podávána později, než jsme zvyklí u nás.

Chcete si připravit Italskou kuchyni doma?

Pkniha italska kuchyneak tu pro vás máme jeden skvělý typ. Zkuste si pořídit knihu Italská kuchyně jednoduše a rychle od Gina D´Acampa. Tento autor se narodil 17. července 1976 v Itálii. Svou velkou lásku k vaření zdědil po svém dědečkovi, který dělal šéfkuchaře. Díky své lásce k vaření začal navštěvovat střední odbornou školu se zaměřením na catering. Po vystudování této školy vařil v kuchyních téměř po celé Evropě. Zajímavostí je, že jeden čas pracoval i v restauraci, kterou vlastnil Sylvester Stallone. Svou cestu zakončil v roce 1995, kdy se dostal do Anglie. Ve velké Británii je nyní velice oblíbený a díky tomu pravidelně vystupuje v Britských televizních pořadech o vaření.
Tato jeho kniha vás jednoduše provede po všech Italských pochoutkách. Recepty jsou velice jednoduché a velmi přehledně uspořádané. Po koupi této knihy uvidíte, jak se dá celkem levně, jednoduše a zároveň velmi chutně uvařit.

Jídlo, které oslavuje, konejší, svádí i sytí. Navíc je uspokojivé a nesmírně jednoduché na přípravu a bez nákladných přísad. Přesně takové pokrmy teď můžete zkusit a jistě uděláte dojem. Recepty jsou prakticky rozděleny do pěti kapitol. Romantico obsahuje recepty na jídlo pro dva, kterým uděláte dojem. V Salute najdete pokrmy pro brunch, grilování nebo slavnostní večeři. Facile facile je plná receptů na rychlá jídla, jejichž výsledek předčí očekávání. Recepty v Per tutti i giorni jsou zaměřeny na chutné večeře pro všední den pro rodinu, zatímco předpisy v Per me, lahodné a lákavé, jsou určeny pro jednoho.

Italské recepty našich četanářů

Zapečené těstoviny s kuřecím masem, špenátem a sýrem (Pavka Londinová, Studénka)

Potřebné suroviny:zapecene testoviny

těstoviny-vřetena, či macarone
4 ks kuřecí prsa
1 balení mraženého listového špenátu
6 ks vajec
250 ml smetany
5 lžic olivového oleje
3 ks česneku
15 dkg sýru strouhaného
špetka soli

Postup: Uvaříme těstoviny dle návodu, scedíme a dáme bokem, zároveň v kastrůlku si osmahneme na kostky nakrájené kuřecí maso. Až se maso zatáhne, vložíme ho do misky. Do dalšího kastrůlku vložíme špenát s rozmačkaným česnekem a krátce podusíme. Poté dáváme do zapékací mísy vrstvy – těstoviny, lžičkou na různá místa hrudky česneku, zasypeme masem a silnou vrstvou strouhaného sýru na hrubo. Opakujeme dvakrát – třikrát, nahoru dát sýr a mírně osolit. Nakonec zalijeme smetanou s rozšlehanými 6ti kusy vajec a zapékáme cca 20 minut při 200°C. Dobrou chuť.

Italské rizoto (Lucie Švarcová, Zruč – Senec)

Budete potřebovatitalske rizoto s houbami

400 g rýže
500 g lesních hub
100 g másla
40 g cibule
4 lžíce komp. Ananasu
40 g másla /pod ananas/
zelenina dle chuti
sůl

Postup: Nejdříve si v horké vodě několikrát dobře propláchneme rýži, scedíme a vysypeme do 3 litrů vařící osolené vody. Pak zamícháme a za občasného míchání vaříme asi 20 minut-až změkne. Potom rýži scedíme, prolijeme studenou vodou a dáme okapat.

Čerstvé houby a nakrájíme na plátky. V kastrole rozpustíme 100 gramů másla, zpěníme na něm nastrouhanou cibuli. Přidáme houby, zeleninu, osolíme a dusíme asi 10 minut. K podušeným houbám a zelenině přidáme vařenou rýži, 4 lžíce kompotovaného ananasu, jemně nasekaného a podušeného na másle. Promícháme a prohřejeme.

Pizza na celý plech (Markéta Heinrichová, Telnice u Brna)

Budete potřebovatpizza na plech

320 g hladké mouky
20 g droždí
1 lžička soli
1 lžička cukru
Oregano, tymián
50 dkg salámu
30 dkg plátkového sýra
30 dkg sýra na strouhání
20 dkg šunky
1 plechovka žampionů
1 mražená kukuřice
1  rajče
1 lžíce oleje
kečup

Postup: Jako první mouku prosejeme, aby byla jemná, droždí nadrobíme do trochu vlažné vody a necháme vzejít kvásek. Do mouky přidáme sůl, cukr, tymián, oregano, olej a droždí. Všechno vypracujeme v hladké těsto a podle potřeby přidáváme vodu, aby se vše krásně spojilo. Poté necháme těsto pod mokrou utěrkou asi 1/2 hodinky odpočinout. Poté jej rozválíme na placku, kterou rozložíme na plechu vyloženým papírem tak, aby těsto bylo po celé ploše plechu. Těsto pomažeme kečupem a navrstvíme na něj, co kdo má rád. Já dávám salám, šunku, sýr, salám, plátky rajčat, žampionů, kukuřice a nastrouhám nahoru sýr. Pečeme v troubě cca na 180°. Když píchneme do okraje těsta párátkem, tak se nesmí lepit. Pak je to hotové a můžeme podávat.

Těstoviny se zeleninou po Italsku (Jana Morávková, Brandýs nad Labem)   Budete potřebovat

testoviny po italsku200 g těstovin (uvařených al dente )
2 stroužky česneku
kousek špeku
2 – 3 rajčata
1 paprika
50 g zeleného hrášku
(případně další zeleninu dle chuti)
1 – 2 lžíce rajského protlaku
sýr parmazánského typu na posypání

Postup: Na oleji lehce osmažíme česnek na proužky nakrájený, s kouskem špeku orestujeme, přidáme rajčata na plátky pokrájená, papriku na drobné kostičky a předvařený zelený hrášek, případně dle chuti další zeleninu, 2 lžíce rajského protlaku a krátce podusíme, potom do směsi vmícháme těstoviny al dente uvařené a před servírováním posypeme trochou parmezánu.

Jarní italské rizoto (Hana Dostálová, Brno)

Budete potřebovatrizoto

1 malá cuketa
2 l ze hovězího vývaru (může být z kostky)
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 nasekaná cibule
2 jemně pokrájené mrkve
kousek jemně pokrájeného celeru
sůl
1 sáček rýže arborio
3 lžíce mraženého hrášku
1 rajče, půl šálku strouhaného parmezán
hrst lístků bazalky

Postup: Ve vysokém hrnci rozehřejeme olej a do zlatova osmažíme cibulku. Přidáme pokrájenou mrkev a celer a za občasného míchání smažíme asi 5 minut. Poté přidáme cuketu a sůl a za občasného míchání ještě 8 minut povaříme. Vyjměme z hrnce polovinu zeleniny a dáme stranou. Zvýšíme plamen, nasypeme do hrnce rýži a rychle promícháme. Přilijeme 2 naběračky vývaru. Postupně vývar necháváme vyvařit a znovu přilijeme další 2 menší naběračky, vaříme cca 15 minut, pak přidáme vařenou zeleninu, rajče, které jsme za syrova oloupali a nakrájeli na kostičky a rozmražený hrášek. Uvaříme rýži do měkka, ale tak aby byla na skus pevná a v hrnci zůstalo trochu tekutiny. Sejměme hrnec z plotny, přidáme lžíci másla, nastrouhaný parmezán a natrhané lístky bazalky a vše důkladně promícháme. Ihned podáváme.

Plněná rajčata (Alena Matysová, Teplice)

Budete potřebovatplnena rajcata

6 rajčat
250 g mozarelly
olivový olej
sůl
pepř
jarní cibulka, bazalka či jiná zeleň na ozdobu

Postup: Omytá rajčata, rozkrojíme na půlky, vydlabeme vnitřek a do každé půlky rajčete kápneme olivový olej. Rajčata naplníme plátky mozzarely, kterou osolíme, opepříme či sladkou paprikou posypeme. Dáme péci do trouby. Po zapečení zdobíme bazalkou, jarní cibulkou.

Lehké letní těstoviny (Vendula Plánská, Sušice)

Budete potřebovatlehke letni testoviny

těstoviny
sušená rajčata
bazalka
jarní cibulka
česnek
sůl pepř

Postup: Uvaříme těstoviny podle návodu, přidáme pokrájená sušená rajčata, jarní cibulku a podle chuti dochutíme bazalkou, solí, pepřem a česnek. Můžeme podávat teplé i studené. Dobrou chuť 🙂

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist