Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Voňavý a tajemný listopad

Lis 1306 Autor: Alena Vorlíčková

podzimPro mnohé sychravý, mlhavý, upršený, nevlídný a hodně dlouhý měsíc, který by nejradši prospali nebo úplně vymazali z kalendáře. Kdo má doma psa, kterého musí každý den venčit, bude mít asi jiný názor. Pokud se pořádně oblékneme a obujeme, abychom nepromokli, užijeme si stejně jako na jaře nebo v létě. Procházka zamlženou podzimní přírodou, kde voní spadané tlející listí, v lese pak vlhké jehličí a mech, udělá dobře nejen psímu kamarádovi, ale i dospělých a dětem.

zavarovaniDoma čeká na zpracování sklizená úroda, kterou je možné zavařovat, nakládat, sušit, vyrábět z ní stovky pochoutek, z nichž můžeme některé rozdat jako vánoční dárky. V tomto čase se zpracovávají dýně, každý by měl zkusit a ochutnat dýňovou polévku a zavařit kompoty se zvláštní chutí na celý rok. Přírodní probiotika v sobě skrývá a imunitu posiluje kysané zelí. Další plodinou, jejímž zpracováním se v listopadu zabýváme a těšíme se na Vánoce, jsou vlašské ořechy.

I když je typ plodu ořešáku pro mnohé chyták, podle archeologických nálezů víme, že se vlašské ořechy konzumovaly již v neolitu. Říká se, že nastávající maminka by měla jíst hodně ořechů, aby měla zdravé, krásné a chytré dítě. Ořechy totiž obsahují v průměru 70 % tuků s velice zdravými nenasycenými mastnými kyselinami, 18 % bílkovin a přibližně 3 % cukrů. Vyjma mastných kyselin obsahují také bohaté zdroje vitamínů E, B1 a B6. Dále pak sůl, kyselinu listovou, minerály jako hořčík, měď a zinek. Celkově obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku,  jsou cenné pro zdravé vlasy, nehty, pokožku a sexuální potenci.

vlassky orechOřechy můžeme jíst jen tak, naložit do medu nebo z nich připravit chutný zákusek.  Pro inspiraci se můžeme vypravit třeba do světově proslulé slovinské kuchyně. Na prvním místě hitparády zákusků trůní prekmurská gibanica se čtyřmi různými nádivkami, do níž se pro její složitost pouští už jen staré hospodyně nebo pekárny. Podstatně jednodušším pečivem jsou

Vosí hnízda s ořechy

Těsto: 1 kg mouky, 10 dkg cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 20 dkg rostlinného tuku, 1 kostka droždí, ½ l mléka.

Nádivka: 30 dkg ořechů, 10 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, špetka skořice, 1 dcl sladké smetany, 1 – 2 vejce, trochu rumu.

Poleva: trochu teplé vody s citrónovou šťávou, cukr krystal.

Postup: Uhněteme těsto a necháme kynout asi půl hodiny. Mezitím si připravíme nádivku z mletých ořechů, cukru, skořice, které přelijeme teplou smetanou a ušlehanými vejci, přidáme ještě kapku rumu na ovonění. Z těsta vyválíme obdélník, z kterého pak budeme mít tři rolády. Těsto pomažeme nádivkou, zamotáme a nařežeme na kolečka. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C na přibližně 20 minut. Po upečení namažeme ještě horká hnízda polevou a posypeme cukrem.

Advent za dveřmi

Konec listopadu bývá už veselejší, protože se připravujeme na adventní čas,  v městech i na vesnicích se konají různé výstavy, koncerty a další akce. Šikovné ruce vyrábějí dekorace, které zútulní byt a okolí domu, pečou se perníčky a další vánoční cukroví. Obzvlášť děti se rády zapojují do příprav, vytvářejí svícínky, zdobí sladkosti a těší se na Ježíška.

Světelná terapie

Světlo je v krátkých listopadových dnech obzvlášť důležité, vytváří útulnou a trochu tajemnou atmosféru, kterou je dobré občas využít k vyprávění příběhů. Svícny si můžeme vyrobit i sami z nejrůznějších materiálů a pomůcek. Nejjednodušší jsou z malých skleniček z Ikey, které se mohou nabarvit nebo polepit. Zábavou na odpoledne může být výprava do keramické dílny, kde si svícen vyrobíme pod vedením zkušeného keramika či keramičky.  Pak už stačí jen v obchodě s dárky vybrat svíčky obyčejné či aromatické a pohádkový večer s dětmi nebo přáteli může začít.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvn 2021>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist