Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Vhodné suroviny pro pečení

Pro 1110 Autor: Redakce

suroviny pro peceniU nás by snad ani nebyla neděle, kdyby se z trouby nelinula vůně sladkého dezertu. Nejraději máme tzv. „mokré“ buchty, které nejsou dusivé. Ke kávě si ale rádi dáme i bábovku nebo třeba sezónní bublaninu. Víte ale podle čeho nakupovat základní suroviny pro pečení?

Mouka a kypřící prášek do pečiva

Vždy používejte hladkou mouku přesátou. Je vzdušnější, těsto krásně vyběhne. Ostatně vzduch v těstě je při pečení velmi důležitý a nemusíte pak používat velké množství prášku do pečiva. V obchodě se orientujte zejména podle stupně vymletí. Čím nižší číslo, tím je mouka méně vymletá a mnohem lépe se z ní peče. Díky menšímu procentu vlákniny je lépe stravitelná. Kypřící prášek do pečiva je chemické zkypřovadlo na bázi jedlé sody a škrobu, který pohlcuje přebytečnou vlhkost. Prášek do pečiva (zkráceně prdopeč) se prodává buď v sáčku na ½ nebo na 1 kg mouky. Díky chemické reakci je uvolňován oxid uhličitý, který těsto provzdušní a nakypří.

Cukr

Cukr krystal nebo krupice je vlastně chemicky čistá bělená sacharóza, tedy jednoduchý cukr. Pro tělo je mnohem zdravější fruktóza, která je také mnohem sladší a nemusíme jí používat v tak velkém množství. Další alternativou může být třtinový cukr, med nebo umělá sladidla.

Vejce

Vajíčka by se měla skladovat do teploty 18 stupňů. Vždy zkontrolujte datum spotřeby a vejce uchovávejte zásadně v lednici. Pro pečení vejce používejte o pokojové teplotě, před rozklepnutím je omyjte jarovou vodou (pokud chcete oddělit žloutky od bílků, použijte vejce studená). Vejce jsou děleny podle velikosti. Standardem jsou vejce velikosti M. Dalším označením je číslo, které reprezentuje, kde byla nosná slepice chovaná:

  • 0-nosnice z ekologického chovu, logo bio na krabičce
  • 1-volný chov
  • 2-halový chov
  • 3-klecový chov

Více o chovu slepic se dozvíte ZDE.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist