Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Václavky

Lis 1218 Autor: Redakce

vaclavkyRod václavek, rostoucí po celém světě, zahrnuje několik druhů, které jsou si však nesmírně podobné a dají se jen těžko rozlišit. Důležité je vědět, že všechny druhy jsou konzumovatelné. Ale i přesto si na ně musíme dávat pozor, protože obsahují určité látky, na které je určitá část populace alergická. Rostou ve velkých skupinách, zřídkakdy jednotlivě, na jehličnanech, listnáčích, živém i mrtvém dřevě.

Václavky najdeme ojediněle od června do prosince. U nás zejména Václavku obecnou (Armillaria mellea). Její hlavní období růstu je s příchodem chladnějšího počasí kolem sv. Václava (28. 9.), od čehož mají své jméno.

Podle oka lze mezi václavkami rozlišit 3 skupiny – bezprstenné druhy, druhy s bílým velem a druhy se žlutým velem. Všechny druhy mají klobouk zbarvený v různých odstínech hnědé, žlutohnědé až medově hnědé s více či méně šupinkami a lupeny.

Co jste možná nevěděli o Václavkách

Václavka je trsová houba parazitující na stromech a navíc způsobuje intenzivní hnilobu, v důsledku které napadený strom brzy odumírá. Infikovat ale Václavky mohou jak živé, tak i odumřelé stromy a pařezy. Václavky se vyznačují neuvěřitelně dlouhým a spletitým podhoubím. Z nich pak vyrůstá houba s kloboukem o průměru i přes 10 cm. Zcela běžné jsou Václavky s průměrem klobouku kolem 5 cm a vzrůstem do 10 cm. Tvar nadzemní části je variabilní, stejně jako barva od okrově žluté až po tmavě hnědou.

Václavky v kuchyni

Václavky jsou jedlé po dobré tepelné úpravě klobouků, která by měla trvat 20 minut při teplotě varu nebo vyšší. Syrové nebo málo tepelně zpracované vyvolávají zažívací potíže.  Mladé plodnice jsou oblíbeným produktem na nakládání do octa. Chutný je i guláš či dršťková polévka z václavek.

Lahodné jsou také pečené václavky. Nejdříve povaříme, necháme okapat, oddělíme nohy, které jsou nepoužitelné, protože jsou tuhé a bez chuti, od klobouků, které použijeme. Šunku a cibuli nakrájíme a osmažíme, přidáme houby a ještě chvíli společně smažíme. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a majoránkou. Podávat můžeme s černým chlebem se sázeným vejcem nebo s bramborem se zelným salátem. Dobrou chuť!

Dali byste si? Proto na nic nečekejte a vyrazte do lesa. Abyste nasbírali václavek plný košík, nemusíte hodiny bloudit po lesích. Stačí najít pár napadených stromů touto houbou a rázem máte surovinu na několik jídel.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist