Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Úžasný jahodovo-smetanový dort

Čvc 1304 Autor: Redakce

smetanovy dortJahodové dezerty jsou velmi oblíbené. Neuchylujte se jen k řezům se želatinou, koktejlům či roládám. Zkuste úžasný dort z francouzského piškotu. Jeho hlavní výhodou je, že nemusíme oddělovat bílky a žloutky, vše šleháme dohromady! I tak je ale potřeba trochu zručnosti, aby se korpus nesrazil. Výsledek ale stojí za to, my jsme si neskutečně pochutnali!

Na korpus budete potřebovat:

  • 6 celých vajec + 1 žloutekjahodovy dort
  • 150 g cukru
  • špetku soli
  • 1 lžičku vanilkového aroma
  • 125 g hladké mouky
  • 3 lžíce másla

Na krém budete potřebovat

  • 1 bílek
  • 60 g cukru
  • 250 ml smetany (min 30% tuku)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 g jahod

Postup: Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu! Rozpustíme máslo a necháme vychladnout také na pokojovou teplotu. Celá vejce ušleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme špetku soli a vanilkový extrakt. Velmi opatrně, po částech zašleháváme mouku a máslo. Těsto pak přelijeme do vymazané a vysypané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. francouzsky jahodovy dortNecháme vychladnout a rozkrojíme na 2-4 pláty (podle šikovnosti hospodyňky).

Příprava krému začíná vyšleháním bílku a 10 g cukru ve vodní lázni. Misku odstavíme z hrnce s vroucí vodou a šleháme až do vychladnutí. Tak získáme opravdu tuhý sníh. V jiné nádobě vyšleháme smetanu ke šlehání s cukrem a smícháme se sněhem. Přidáme drcené jahody. Krémem potřeme všechny části korpusu. Sestavíme dort a potřeme i po stranách. Dort ozdobíme mátovými lístky nebo celými jahodami.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist