Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Uchovávání potravin

Říj 1303 Autor: Redakce

Máte rádi vůni a barevnost podzimu, sbíhají se vám sliny při pohledu na červená jablíčka a labužnicky nasáváte vůni lesa při sběru hub? Uchovejte si vzpomínky na poslední slunečné dny a podzimní sklizeň. Uvidíte, že sklenička sušených hub, křížal nebo zavařených švestek se bude v zimě náramně hodit.

domaci marmeladyMarmeláda jako od babičky

Možná byste se divili, jaké ovoce a zelenina se hodí pro výrobu džemů a marmelád. Stále samozřejmě vede klasika vyrobená z meruněk, jahod a rybízu, ale nabízí se celá řada neotřelých kombinací. Sladká marmeláda z dýně, jablek a skořice provoní celý byt a hodí se jak na chleba, tak i do palačinek a vyrobíte ji za pár minut. Stačí mít hrnec, želírovací cukr a hezké skleničky na zavařování. Nezapomeňte, že aby marmeláda dlouho vydržela, je nutné z ní sundat pěnu, nalít horkou hmotu do vyvařených a vysušených sklenic, které necháte naplněné chladnout otočené dnem vzhůru.

Na sladkokyselo

recept na znojemske okurkyNa kompotech a kyselých okurkách založila nejedna firma svou existenci. Nemusíte být zrovna kuchařskými nadšenci, abyste si zvládli naložit zeleninu podle svého gusta a měli ji vždy po ruce. Stačí sklidit zdravé, pevné plody, pořádně je omýt, nakrájet nebo nechat vcelku a zavařit. Naložit si můžete okurky, oblíbenou zeleninu v podobě čalamády, červenou řepu nebo houby, fantazii se meze nekladou.

Vždy je ale důležité dodržet správný postup. Potravinu dejte do vymytých, ideálně vyvařených sklenic, zalijte připraveným nálevem a pevně uzavřete. Sklenice vyskládejte do velkého hrnce, na jehož dno jste položili složenou utěrku a nalili vodu do výše čtvrtiny až poloviny sklenic. Čas a teplota vody se liší podle obsahu, obecně se dá říci, že voda pro sterilizaci by měla mít teplotu kolem 85 °C, tedy těsně pod bodem varu, a zavařování by mělo trvat jen několik minut. Horké sklenice pak vyndejte na podložku, dotáhněte povolené uzávěry a po lehkém zchlazení otočte dnem vzhůru.

Taje mikrovlnné trouby

zavarovani v mikrovlnne troubeSterilizovat můžete i bez použití hrnce a vody, stačí mít mikrovlnnou troubu. Vyvařené sklenice naplňte obsahem do výše maximálně 2 cm pod okraj, uzavřete víčkem a dejte do mikrovlnné trouby. Abyste zamezili přetečení obsahu, je dobré víčko sklenice ještě zatížit třeba těžší miskou. Chcete-li zavařit studený obsah, zapněte troubu na plný výkon na 1 minutu, v případě horkého obsahu stačí jen 30 vteřin. Pak nechte vychladnout otočené dnem vzhůru a uskladněte na tmavém a suchém místě.

Večerní mlsání

susene ovoceHledáte tu nejzdravější metodu pro dlouhodobé uchování potravin? Pro sušená jablka, hrušky, meruňky nebo houby nepotřebujete nic jiného, než dostatečnou cirkulaci vzduchu a čas, pak vám vydrží ve spíži v pevně uzavřené sklenici až tři roky. Navíc v nich zůstanou zachované skoro všechny vitamíny. Pro tvrdší plody, jako jsou houby nebo jablka, si ani nemusíte pořizovat sušičku ovoce. Stačí do dřeveného rámu napnout polyetylenovou síť a plody nakrájené na tenké plátky nechat ve stínu na dobře větraném místě pomalu vysychat.  Sušička ovoce celý proces urychlí a navíc zvládne usušit i silnější nebo celé ovoce, jako jsou meruňky a švestky. Zajistí trvalou cirkulaci vzduchu a stálou teplotu, proto je sušení v ní rychlejší, bezpečnější a zábavnější.

Jako pro Mrazíkamrazene ovoce jahody

Mraznička patří mezi největší výdobytky moderní doby. Schová snad všechno, na co si vzpomenete, nevhodné jsou jen syrové potraviny s vysokým obsahem vody (např. listová zelenina, šťavnaté ovoce a houby) a brambory, které v mrazáku zesládnou. Nadúrodu hub můžete zamrazit, pokud je nakrájíte na kousky, necháte přejít varem a scedíte. Zmrzlé vydrží v uzavřené krabičce až půl roku. Ovoce můžete zamrazit buď syrové, rozmačkané s trochou cukru, nebo ho oloupejte a rychle spařte, aby pustilo vodu.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvn 2022>>
PÚSČPSN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist