Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Vaříme s alkoholem

Led 1403 Autor: Redakce

whiskyExperimentování v kuchyni je staré jak lidstvo samo. Zatímco naši předci objevovali taje koření a nejrůznějších přísad, na nás už tolik objevů nezbylo. Možná právě proto se spousta světových kuchařů pouští do překvapivých kombinací jídla a alkoholu. Výhodou tepelné úpravy alkoholu je, že samotný líh se z velké části vypaří, ale jídlo krásně provoní a dodá mu špetku exotičnosti.

Zvěřina s červeným vínem, italské špagety nebo rizoto s bílým vínem, případně dorty s rumovou polevou zná asi každý.

My se dnes podíváme doslova pod pokličku zahraničních šéfkuchařů, kteří zaexperimentovali s vodkou, tenessee whiskey a francouzským ostružinovým likérem.

Lehký salát s kozím sýrem a lime vodkou

Tenhle recept představila Sara La Fountain, absolventka Culinary Institute of America a známá americká šéfkuchařka. Salát s kozím sýrem, limetkovou vodkou a marinovanou hruškou je vynikající a dát si ho můžete jako předkrm nebo lehkou večeři.

Budete potřebovat:

Na salát: 3 hlávky libovolných salátů (i mix), 1/2 dl pekanových ořechů, 1/2 dl sušených fíků nasekaných nadrobno, 250 g kozího sýra nakrájeného na plátky, 1 vaničku malin, 1 vaničku ostružin, 2 zelená jablka nakrájená na kulaté tenké plátky, 2 hrušky nakrájené na tenké plátky

Na marinádu: 1/2 dl vinného octu z bílého vína, 1 dl limetkové vodky, 1 dl vody,  3/4 dl cukru, 1 lžičku mleté skořice

Na dresink: 2 lžičky malinového džemu, 3-4 lžičky malinového octu, 1 lžičku balsamica, 1,5 lžičky medu, 1/2 dl olivového oleje, sůl, pepř

Postup: Nejdříve si připravte marinádu. V  pánvi smíchejte ocet, vodu, vodku, cukr a jednu čajovou lžičku skořice. Povařte 8 – 10 min. Po vychladnutí přidejte nakrájená jablka a hrušky a nechte marinovat minimálně půl hodiny. 

Poté připravte dresink. Nejdříve přes jemné sítko do misky propasírujte malinový džem. Přidejte malinový ocet a med, dobře smíchejte. Za stálého míchání smažte na oleji. Nakonec ochuťte solí a pepřem. 

Salát rozdělte na talíře, ozdobte plátky jablka a hrušky, na ně pak položte fíky a pekanové ořechy. Přidejte kozí sýr a ovoce. Podávejte s malinovým octem.

Grilovaný losos s polevou

lososI když už je hlavní grilovací sezóna za námi, nic nebrání tomu udělat si lahodný steak z lososa na elektrickém grilu v teple domova.

Budete potřebovat: 2 stroužky rozdrceného česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžičku strouhaného čerstvého zázvoru, 1/2 hrnku pomerančového džusu, 1/4 hrnku čínské omáčky Hoisin, 1/4 hrnku Jack Daniel’s, 2 lžíce sojové omáčky, 1 středně velký pomeranč (rozpůlený a nakrájený na tenké plátky), 4 až 6 kusů steaků nebo filetů z lososa (každý asi 200 gramů).

Česnek opražte na oleji v malé hluboké pánvi, dokud nezměkne (asi 2 minuty). Vmíchejte všechny ostatní přísady, kromě lososa, a přiveďte k varu. Omáčku pomalu vařte asi 15 minut, nebo dokud mírně nezhoustne. Položte porce lososa na čtverce hliníkové fólie nebo elektrický gril a grilujte při střední teplotě asi 10 minut. Lososa potřete polevou a grilujte ještě 2 až 3 minuty, nebo dokud není ryba propečená. Porce ryby podávejte přelité lžící teplé omáčky. Dávka stačí na 4 až 6 porcí.

Čokoládový fondant s ostružinovou omáčkou

fondant cokoZnáte lepší tečku za výborným jídlem, než je teplý, sladký bochánek rozplývající se na jazyku? Jestli jste ještě nezkoušeli upéct čokoládový fondant, je právě teď ta správná chvíle.

Budete potřebovat:

Na fondant: 125g másla, 25g hladké mouky, 200g tmavé čokolády, 2 vejce, 2 žloutky, 100g cukru krupice

Na ostružinovou omáčku: 100g ostružin, 100g malin, 80 g cukru krupice, vanilku, 50g másla, 4 ml  likéru Chambord

Čokoládu s máslem rozpusťte, vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte sníh, žloutky utřete s cukrem. Do směsi žloutků s cukrem přidejte rozehřátou čokoládu a máslo, opatrně vetřete sníh a nalijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Pečte v troubě při teplotě 170 °C cca půl hodiny. Povrch by měl popraskat, ale vnitřek hmoty musí být stále řídký.

Zatímco se budou čokoládové fondanty v troubě péct, připravte si ostružinovou omáčku. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cukr a míchejte do změknutí. Přidejte ovoce, vanilku a zakápněte likérem. Ještě vlažnou směsí polijte jednotlivé fondanty.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvn 2020>>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist