Internetový hobby magazín

Menu

Dům

Nejnovější články

TIPY: Zkroťte energie během vaření

Dub 1403 Autor: Komerční sdělení

usetrenoI přestože se růst cen energií v posledních letech výrazně zpomalil, zůstávají ceny zemního plynu i elektřiny poměrně vysoko. Není proto vůbec od věci hledat místa, kde by se dalo ušetřit. A jelikož právě vaření, pečení a další tepelné úpravy patří mezi nejvýznamnější žrouty energií, přinášíme vám následující tipy sestavené ve spolupráci s portálem Ušetřeno.cz.

Poklička – váš nepostradatelný pomocník

Možná vás to ani nenapadlo, ale právě poklička se může podílet na významné úspoře plynu či elektřiny při vaření. V zimě možná teplo z hrnce pomůže s vytápěním kuchyně, nicméně mimo topnou sezónu teplo z hrnce uteče úplně bez užitku. Při použití pokličky se však většina tepla odrazí zpět. Tím se zkracuje doba přípravy pokrmů a zároveň se snižují náklady na vaření.

Vždy vařte odpovídající množství vody

usetrenoJe vcelku jedno, zda vaříte vodu na brambory nebo na rýži, anebo si jen ohříváte vodu na čaj v rychlovarné konvici. Právě voda je totiž látkou s velmi vysokou měrnou tepelnou kapacitou. Abyste nemuseli oprašovat vaše znalosti fyziky, uveďme si, že s ohřevem vody je kvůli tomu spojena poměrně vysoká spotřeba energie. Přitom tato energie je při vaření zbytečně velkého množství vody vynaložena úplně bezúčelně.

Zvolte vhodnou plotýnku

Pokud vaříte na plynu a plameny přitom šlehají kolem hrnce, můžete se těšit na pěkně vysoké vyúčtování za plyn. Stejně je tomu v případě, kdy elektrická plotýnka vykukuje zpod hrnce. Teplo v obou případech ve velkém proudí kolem hrnce bez toho, aby ohřívalo jeho obsah. Je jistě zjevné, že by bylo dobré zbavit se tohoto drahého zlozvyku.

Předehřát či nepředehřát?

Jestliže úplně automaticky předehříváte troubu před každým pečením, opět úplně zbytečně plýtváte energiemi. Předehřátou troubu totiž vyžadují jen některé pokrmy. U ostatních nemá předehřívání smysl. Troubu tedy předehřívejte jen u pokrmů, kde to recept výslovně vyžaduje. Daleko lepší je naopak rozehřátou troubu vypnout chvíli před koncem pečení. Teplo se totiž v zavřené troubě celkem dlouho udrží, a vy tak budete péct skoro zadarmo.

Větrat troubu se nevyplácí

usetrenoU trouby ještě chvíli zůstaneme. Pokud jste si zvykli při pečení troubu často otevírat, měli byste vědět, že při každém otevření může teplota klesnout až o 40 °C. Aby se pak trouba opět dostala na nastavenou teplotu, je třeba vynaložit dodatečnou energii. Dvířka trouby tedy otevírejte například jen v okamžiku, kdy chcete podlít maso či vyndat hotový pokrm. Průběh pečení většinou stačí zkontrolovat skrz průhledná dvířka.

Investice do nového nádobí

Předchozí tipy se dalo realizovat bez dalších nákladů. Ten následující si nejspíše drobnou investici vyžádá. Máte-li doma staré hrnce a pánvičky, jejichž dno je po dlouhém používání znatelně vypouklé, rozhodně byste měli uvažovat o koupi nových. Za této situace předává plotýnka teplo mnohem méně efektivně, což neúměrně navyšuje náklady na vaření.

Budete-li se řídit alespoň výše uvedenými tipy, vysoká cena zemního plynu, popřípadě elektřiny už vás nebude muset tolik pálit.

Pochlubte se v komentářích, kde jste při vaření dosud plýtvali? Pokud máte další tipy, jak při vaření šetřit energie, můžete se o ně rovněž v komentářích podělit s ostatními čtenáři.

Foto: freefoto banka sxc.hu

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Jedna reakce na TIPY: Zkroťte energie během vaření
  • Jirik16 4.4.2014 (09:21)

    Šikovné, tu troubu taky lehce předehřívám, mezitím co je ještě finišuju přípravy, ve snaze ušetřit čas 😀 na větrání si dám napříště taky pozor

    Jinak doporučil bych nevyužívat rozmražování v mikrovlnce. Stačí vyndat jídlo včas a není ho vůbec potřeba 😉

Kategorie
<<Pro 2021>>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist