Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Také milujete kaiserky?

Čvc 1820 Autor: Redakce

Jemné voňavé ražené housky kulatého tvaru s různými posypkami. Kdo by z obchodu neznal světoznámé kaiserky z bílé pšeničné mouky. Sypané mohou být mákem, kmínem, sezamem nebo bez posypky. Toto jemné pečivo jsme si oblíbili natolik, že ho v dnešní době seženete v každém obchodě. Doma je ovšem v Rakousku, kde se její vznik datuje již do poloviny 18.století. Dodnes patří kaiserka mezi tradiční rakouské snídaně. Dávají si ji většinou s máslem a džemem.

domaci kaiserky

My vám přinášíme jednoduchý recept na velmi chutné domácí pečivo oblíbeného tvaru, který docílíte překrojením nožem nebo tvořítkem. Jde o křupavé natolik dobré těsto, že neodoláte. Neváhejte housku prokrojit a použít jako bulku na domácí hamburgery nebo si ji namažte jen tak, tím co máte rádi. Z našeho receptu dostanete asi 12 klasicky velkých raženek.

Budete potřebovat:domaci kaiserky

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 200 ml světlého piva (může být i nealko)
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 1/2 lžičky soli

Na kvásek budete potřebovat:

  • 50 ml vlažného mléka
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíci hladké mouky
  • ¾ kostky droždí (30 g)

Dále:

žloutek na potření, hrubou mořskou sůl a mák (nebo cokoliv jiného) na posypání

Postup:

První z mléka, droždí, cukru a mouky vymícháme kvásek, který přikryjeme necháme vzkypět na teplém místě (to bude trvat 10-15 minut).

Do hnětací mísy dáte všechny ostatní ingredience i kvásek a uhněteme (nejlépe za pomoci robota) krásně hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny. Dostaneme krásně pružné nelepivé těsto, které je přátelské na manipulaci.

Vykynuté těsto rozdělíte na 12 stejných kousků. Kousky těsta propracujeme na vále kroužením do tvaru koule a dáme na pečící papír, kde necháme přikryté čistou utěrkou ještě 10 minut dovykynout. Těsně před vpravením plechu do předehřáté trouby vyrobíme nožem nebo tvořítkem hluboký dekor, potřeme je rozkvrdlaným žloutkem a dle chuti posypeme solí, mákem, kmínem nebo různými semínky. Kaiserky pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 20 minut, dokud nedosáhnout tmavě zlatavo-hnědé barvy.

domaci kaiserky

Náš tip: Tvořítko na kaiserky seženete v Tescoma za cca 70 Kč. Tvořítko lze mýt v myčce a seženete také tvar klasické ražené housky (pletenky)

 

 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Bře 2020>>
PÚSČPSN
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist