Také milujete burčák?
Třebaže označení „burčák“ může nést jen a pouze mok vyrobený z hroznů, jejichž původ pochází z České republiky, už nyní si můžete užívat burčák z maďarských hroznů, většinou se bude jednat o odrůdu Zenit. Burčáky z moravských hroznů bývají v prodeji během září. Bílý burčák začíná odrůdou Müller Turgau a většinou Končí Moravským Muškátem. Až koncem září si můžeme dopřávat burčák červený či růžový.
Podle definice jde o: „Částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin“. My ho milujeme pro jeho sladkost, nízký obsah alkoholu (podobný jako u piva) a jakési štěstí, které nám na slunci vyzrálé hrozny přinášejí. Navíc pročišťuje a je plný vitamínů (zejména skupiny B) a stopových prvků. Podle vinařů bychom ho měli vypít alespoň 5 litrů, tedy kolik máme krve.
Dokonalá chuť není ani sladká, ale ani trpká
Pokud kupujete burčák, měli byste se zajímat o jeho stáří (správný burčák může být starý maximálně 3 dny) a původ (tedy původ hroznů a vinařství, které hrozny zpracovalo). Pokud jsou na dně a na stěnách usazeniny, nejsou nijak na škodu.
Pokud je burčák příliš sladký, je pravděpodobně mladý. V tomto raném stádiu neobsahuje téměř žádný alkohol. Až když se ušlechtilé kvasinky pořádně probudí k životu, je to ta pravá bouře. Právě to je také důvod, proč bychom burčák neměli uchovávat v zavřených lahvích. Plyn, který tvoří množící se kvasinky, může lahev jednoduše roztrhnout. Explozi se vyvarujete neustálým odpouštěním vznikajícího CO2. V tuto chvíli má mok asi 4 % alkoholu a většině lidem chutná nejvíce.
K burčáku se nečuchá!
Správné pití lahodné šťávičky je základem konzumace. Burčák můžete pít z vinných sklenic. Neťuká se s ním a rozhodně k němu nečuchejte, o nic nepřijdete. Kvasný proces není nic líbezného pro naše čichové buňky.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.