Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Sýr Panýr – bohatý zdroj bílkovin nejen na gril

Čvc 2020 Autor: Komerční sdělení

Léto konečně ukázalo svou přívětivou tvář. Přicházejí teplé večery, neodmyslitelně spjaté s grilováním a posezením venku. Přemýšlíte, co připravit rodině k večeři a nechcete stále jen maso na různé způsoby? Vyzkoušejte tradiční čerstvý sýr Panýr, který vaše blízké zasytí a bude jim chutnat.

 syr panyr

Možná ještě vaše babičky říkávaly, že „rodina musí jíst maso.“ Dobře věděly, že maso je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin. Platí to však i pro další potraviny živočišného původu, jako jsou vejce nebo mléko a mléčné výrobky včetně sýrů. Bílkoviny jsou pro naše zdraví zcela nezbytné – tělo je potřebuje k obnově a budování buněčných struktur od svalů až po orgány. Podílí se ale také na tvorbě hormonů a protilátek. Pro představu, 100 gramů syrové hovězí kýty obsahuje zhruba 21 gramů bílkovin. Ve 100 gramech sýra Panýr najdete dokonce 24 gramů živočišných bílkovin. Z nutričního hlediska tedy sýry, pokud nejsou příliš tučné, představují důležitou součást každodenního jídelníčku. Navíc se skvěle kombinují se zeleninou, jedinečným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Výhodou sýrů je, že v létě představují lehčí variantu k masům, ale zasytí dospělé i děti.

Proč vyzkoušet Panýr? Panýr je tradiční sýr z čerstvého mléka a jeho velkou výhodou oproti běžným sýrům je, že se dá zpracovat tepelně a při této úpravě se nerozpouští. Můžete ho tedy péct, smažit nebo grilovat a sýr si stále zachová svůj tvar a pevnost. Není za tím žádná chemie, ale osvědčený řemeslný postup – Panýr se vyrábí vysrážením mléčné bílkoviny a následným přecezením, kdy se čerstvý sýr ještě̌ propláchne vodou a potom vyždímá. Čím méně̌ vody sýr obsahuje, tím je tužší. Potom se sýr vychladí, tvaruje a krájí.

Sýr, který se přizpůsobí vašim potřebám

Další předností sýru Panýr je jeho neutrální chuť̌ – můžete ho použít jako

výborný základ pro dochucování různým kořením nebo nakládáním do marinád a vytvořit tak pokaždé jiný rejstřík chutí. Opečením v troubě̌ nebo na grilu pak získá skvělou a nezaměnitelnou chuť, kterou vaše rodina ocení. Panýr ale v kuchyni skvěle poslouží i bez dochucení. Opečené kostičky jsou rychle připravenou lahůdkou do rozličných teplých jídel nebo letních salátů – ideální volba, když „nestíháte“.

Přesvědčte se o výhodách a možnostech sýra Panýr sami! Vyzkoušejte náš recept a pokud vám zachutná, vzpomeňte si i na vaše přátele a potěšte je gurmánským tipem – recept můžete na sociálních sítích sdílet pod hastagem #letospanyrem

PANÝR PALAK

  • sýr Panýr 400 g
  • velký svazek čerstvého špenátu
  • cibule 1 ks
  • stroužky česneku 2-3 ks
  • čerstvý zázvor 5 cm
  • celá skořice 10 cm
  • zakysaná smetana 150 ml
  • olej 150 ml
  • zelené chilli – pasta
  • mletý koriandr
  • mletý kmín
  • cukr, sůl a pepř dle chuti

Sýr Panýr nakrájíme na vetší kostky a opečeme na lžíci oleje tak, aby hrany sýru byly zlaté. Čerstvý špenát omyjeme a spaříme. Posekáme a rozmixujeme do hladkého pyré. Na druhé lžíci oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme česnek, celou skořici, asi po 1/4 lžičky koriandru a kmínu. Směs koření necháme krátce zapražit. Přidáme opečený sýr a najemno nastrouhaný kousek zázvoru. Za stálého míchání společně zasmažíme asi 1-2 min. Nakonec přidáme špenátové pyré a vše necháme asi 5 min provařit. Dochutíme cukrem, solí a pepřem dle chuti a kdo chce, může i lžící zelené chilli pasty. Nakonec přilijeme zakysanou smetanu a necháme krátce povařit.

Přednosti sýra Panýr:

  • Sýr, který se neroztéká,
  • z výběrového českého mléka,
  • křupavá konzistence,
  • po grilování originální lahodná chuť,
  • ideální se zeleninou a kořením,
  • rychlá příprava.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2022>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist