Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Švestky v kuchyni

Kvě 1421 Autor: Redakce

svestkyPlody slivoní jsou skvělé pro zdraví. Obsahují mnoho vitaminu C, který je důležitý pro imunitu a vitalitu, stejně jako vitaminu B, který brání chudokrevnosti. Obsahuje i vitamin H a E, což je antioxidant. Obsahuje i mnoho minerálů, z nich nejvýznamnější jsou hořčík, vápník, draslík, fosfor a železo. Švestky jsou známy svým účinkem při problémech s vyprazdňováním. Úžasná alternativa různých prášků. Pokud tyto problémy trápí děti a batolata, dá se sehnat nepřislazovaná švestková přesnídávka. Koneckonců, můžete si ji vyrobit i sami.

Čerstvé ovoce je výborné do nejrůznějších buchet, koláčů, řezů a oblíbených ovocných knedlíků. Zmíníme ale několik způsobů uchování, které znali už naši předci a pořád jsou oblíbené. Jednak je řeč o švestkách sušených, dále kompotovaných nebo o povidlech.

svestky kolacBohužel švestky nemůžeme přímo ze stromu trhat a konzumovat celoročně. Jsou tu ale způsoby, jak si je vychutnat i v zimě. Nejjednodušší je plody usušit. Předtím je samozřejmě dobré švestky vypeckovat. Poté je rozložíme na plech a necháme vysušit, ideálně venku na teplém podzimním slunci. Složitější možností je kompotování. Vypeckované švestky vložíme do zavařovací sklenice, tak, aby byl řez nahoře. Doplníme celou skořicí, jedním nebo dvěma hřebíčky. Toto zalijeme vroucí vodou. Pokud do sklenice přidáme kapku kyseliny citronové, konzervace bude lepší. Sklenici uzavřeme a otočíme dnem nahoru, aby se švestky zatáhly.

Klevela, marmelády, jamy, povidla…

svestky povidlaPovidla jsou oblíbenou marmeládou s mnohostranným využitím v kuchyni. Zejména v sladkých frgálech a buchtách. Recept na jednoduchou výrobu povidel bez míchání je následující. Omyté švestky vypeckujeme a zasypeme cukrem. Na tři kilogramy vypeckovaných švestek připadá půl kila cukru. Toto zalijeme čtvrt litrem octa a necháme uležet 24 hodin. Další den dáme směs vařit. Švestky ale nesmíme vůbec míchat! Po hodině vaření snížíme plamen a dále vaříme šest hodin. Stále nesmíme míchat! Pokud se směsi ani nedotkneme, vyhneme se nepříjemnému připalování a prskání. Po šesti hodinách můžeme plnit připravené sklenice.

Nezaujala váš však žádná z těchto úprav švestek na jídlo, přeměnit tyto dary přírody můžete i na tekutinu – tedy slivovici. Její příprava je však poměrně složitou, a nehledě na to, že pálit na černo se prostě nesmí, nemáte-li zkušenosti s pálením, nepalte ji. Místo požadovaného ethanolu vyrobit litry methanolu jistě vyrobit nechceme, máme-li rádi svůj zrak a život.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Srp 2020>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist