Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Staré odrůdy jabloní

Říj 1907 Autor: Redakce

Na historii se určitě nevyplatí zapomínat a platí to tak i u starých odrůd jabloní. Za takové odrůdy považujeme ty, které vznikly a dále se rozšiřovaly ještě v období před druhou světovou válkou. Po ní totiž přišlo o módy opravdu veliké šlechtění různých odrůd, a proto je toto období považováno za takový milník. Pěstitelé tyto odrůdy buď milují, nebo nesnáší, tak jak je tomu i u spousty jiných věcí. Někteří je považují za nejlepší a někteří si naopak myslí, že tyto odrůdy jsou již zastaralé a dnešní doba nám nabízí něco lepšího. Nejlepší ale bude, abyste si vlastní názor udělali sami, a ten si uděláte jedině tak, že jablka ochutnáte. A abyste věděli, na jaké odrůdy se zaměřit, pojďme si je trochu blíže představit.

stare odrudy jabloni

Albrechtovo

Toto je první odrůda, kterou si představíme. Jablka jsou opravdu velmi velké a jejich chuť je svěží, může vám připadat trochu kyselá, ale i přesto jsou sladká. Čas jejich sklizně je září, a pokud je dobře uskladníte, mohou vám bez problémů vydržet klidně až do února. Proti mrazu jsou celkem odolná a chorobám dokáží dobře odolávat s vaší mírnou pomocí.

Matčina

Tato odrůda je Americkou klasikou. Jedná se o podzimní až raně zimní odrůdu. Plody mají střední velikost a jejich vůně je opravdu velmi výrazná. Řadí se mezi velmi šťavnaté odrůdy a jejich chuť je příjemně sladká.  Kromě běžné konzumace se také skvěle hodí i do moštů.

Banánové zimní

Proč neochutnat jablka s příchutí banánů? Ano, i tak se dá chuť této odrůdy popsat. Jejich chuť je jinak příjemně sladká a rozhodně vás zaujmou na první ochutnání. Sklízíme je v říjnu a při správném uskladnění vydrží až do dubna. Mrazům příliš dobře neodolávají, a choroby je napadají stejně jako kterékoli jiné běžné odrůdy.

Panenské české

Klasická, stará, česká odrůda, která rozhodně stojí za ochutnání. Jablka jsou sice trochu menší, ale to jim na jejich chuti rozhodně neubírá, ba naopak. Jsou krásně sladká a hodí se k jídlu, ale i výrobě moštů, povidel

Jadernička moravská

Aromatická, středně velká a sladká odrůda, která se sklízí v říjnu a uskladněné nám vydrží až do února. Stromy mají velmi bujarý růst a tak je na to při výběru dobré myslet. Proti mrazům je tato odrůda velmi odolná. Tato odrůda se dokonce řadí mezi jediné krajové, které se vysazují i v dnešní době.

Parkerovo

Tato odrůda je sladká, kulovitá a jejich barva nám může připomínat rez. Nebojte, není to žádná vada, takto mají opravdu vypadat. Jsou výborné a sladké. Sklízíme je v říjnu a při správném skladování nám mohou vydržet klidně až do dubna. Strom má menší korunu a jeho růst je zpočátku poměrně bujarý, ale nebojte, časem se zpomalí.

Ananasová reneta

Velmi stará, nejspíše Holandská, nebo Belgická odrůda. Jablka jsou spíše menší a jejich chuť je celkem zvláštní, kořenitá, mírně nakyslá a na první ochutnání nám dokonce může připomínat ananas. Skvěle se hodí i na výrobu moštů ale také vína.

Strýmka

Jde o opravdu velmi starou odrůdu, která je ale velmi hojně rozšířena. Velmi dobře odolá mrazu a tak se skvěle hodí i do vyšších, větrných poloh. Pokud se ale tato odrůda pěstuje ve středních polohách, má zpravidla lepší a sladší chuť.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist