Správná sklizeň jablek
Zejména musíme dodržovat sklizňovou zralost a nesbírat jablka všechny najednou. Vždy jablka trháme i se stopkou, aby nezahnívali a nesmíme je příliš mačkat rukama.
Do bedýnek ukládáme jen jablka, která jsou neporušená a zejména pak nepadaná. Větší jablka dřív zrají, protože obsahují více vody a mají řidčí dužinu. To je důvod, proč jablka před uskladněním třídíme podle velikosti.
Také dbáme na to, že každá odrůda má jinou dobu zralosti. A také, že jablko nesmíme urhnout i s větvičkou, protože jde o plodný výhon, který by příští rok neplodil.
Proto je potřeba jablko vzít celou rukou, naklonit a prstem zatlačit v místě, kde chceme aby se jablko utrhlo, tedy na konci stopky.
Novinkou je tzv.výběrová sklizeň. Jde o sklizeň, kdy strom nesklízíme najednou. Sklízíme jen velké plody a tak malá jablka stihnou ještě narůst a to denně až o 2%. Uděláte si tak větší úrodu.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.