Internetový hobby magazín

Menu

PR

Nejnovější články

Skladování zeleniny-díl 2.

Zář 1212 Autor: Komerční sdělení

Ve druhém dílu z cyklu „skladování zeleniny“ vám přinášíme několik tipů, jak vybrat a skladovat některé nejběžnější druhy zeleniny. Zde najdete díl 1.

kostalova zeleninaKošťálová zelenina významně účinkuje proti volným radikálům a toxickým a rakovinotvorným látkám. Pozor však musíme dávat při vaření, kdy se polovina ochranných látek ztrácí a větší část se také vyluhuje. Proto ji pokud možno vaříme méně. Brokolice je velmi cenná především svým vysokým obsahem vitaminu C. Má významný protirakovinný účinek. Stejně jako květák má velmi jemnou chuť a je lehce stravitelná, proto bychom je měli konzumovat pravidelně. Kapusta a růžičková kapusta obsahují vitaminy C, B a vitamin E, draslík, vápník, železo a fosfor. Jsou bohaté na vlákninu a díky svému blahodárnému vlivu na lidský organismus by se měly v jídelníčku objevovat pravidelně. Zelí je již od pradávna považováno za velmi zdravou zeleninu, což má své opodstatnění – v zimním období je zelí jedním z hlavních přirozených zdrojů vitaminu C. Čerstvé zelí obsahuje ve 100 g až 45 mg vitaminu C. V kysaném zelí zůstává zachováno až 50 % tohoto vitaminu a vláknina kysaného zelí je navíc díky mléčnému kvašení stravitelnější. Obsahuje také minerální látky, karoteny, vitaminy skupiny B a vitamin K.

Cibulová zelenina zahrnuje nejen různé druhy cibule, ale také česnek, pórek nebo pažitku. Doslova vehnat slzy do očí nám může cibule, která má antibakteriální a protiplísňové účinky a je močopudná. Příznivě působí na zažívací trakt, dýchací cesty, na srdce a krevní tlak. Stejně jako cibule je v kuchyni nepostradatelný také česnek. Kromě toho, že dodá řadě jídel pikantní a typickou chuť, má navíc má antibakteriální účinky a působí proti plísním. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Pomáhá při léčení nachlazení a zánětu dýchacích cest. Pór a pažitka mají jemnější chuť než cibule a jsou bohaté především na vitamin C a minerální látky. Jsou oblíbené pro své široké kulinářské využití.

nakupujeme zeleninuLusková zelenina to jsou hrachové a fazolové lusky. Hrách obsahuje hodně vitaminů, z minerálních látek vápník, železo, hořčík, síru a fosfor. Je také známý svým vysokým obsahem vlákniny. Nejlepší a nejzdravější je konzumace čerstvého hrášku zasyrova. Existují odrůdy, které se dají jíst i s lusky. Čerstvý hrách je nejlépe stravitelný. Fazole jsou nutričně podobné hrachu, v organismu mají zásaditý účinek a obsahují hodně vlákniny.

Brambory jsou oblíbenou a všestranně používanou potravinou a v našem jídelníčku jsou nenahraditelné. Bílkovina brambor představuje jednu z nejhodnotnějších bílkovin rostlinného původu. V bramborách najdeme mnoho minerálních látek a z vitaminů především vitamin C, vitaminy skupiny B a niacin.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

 
<<Pro 2020>>
PÚSČPSN
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist