Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Šípky: Poradíme vám, jak je sklidit a na co vše je můžete použít

Zář 2226 Autor: Claudie Kornelová

Šípky jsou plody nebo také semenné lusky růží. Obvykle jsou červené nebo oranžové, ale mohou být i fialové nebo černé, a obvykle dozrávají koncem léta nebo na podzim. Šípky růží jsou jedlé a pochutnává si na nich (kromě nás) také mnoho ptáků, jelikož chutnají skvěle a jsou plné vitamínů. Mnoho lidí však neví, jak tyto malé plody správně zpracovat a právě na to se dnes společně podíváme.

šípky

Šípky jsou bohaté na vitamíny. V kuchyni je jistě oceníte. Zdroj foto: Unsplash.com – Annie Spratt

Jedlé využití šípků

Šípky i okvětní lístky růží jsou jedlé. Růže patří do stejné čeledi jako jabloně, proto se jejich plody těmto rostlinám tak podobají. Šípky lehce obsahují známou trpkost jablek a jsou skvělým zdrojem vitaminu C. Všechny růže by měly produkovat šípky, ačkoli růže rugosa – původní druhy keřových růží – mají údajně vůbec ty nejchutnější šípky. Tyto šípky jsou také obvykle největší a nejhojnější.

Ze šípků se mimo jiné připravují želé, omáčky, sirupy, polévky a koření. Chcete-li poznat jejich chuť, uvařte si šálek šípkového čaje.

Varování: Nepoužívejte šípky z rostlin, které byly ošetřeny pesticidem, který není označen pro použití pro jedlé rostliny. Pokud si nejste jisti, raději se vyhněte použití jakýchkoli pesticidů, pokud plánujete šípky následně konzumovat.

šípky

Dávejte pozor na šípky ošetřené pesticidy. Zdroj foto: Unsplash.com – Zarah V. Windh

Sběr šípků

Vybavení / nástroje:

  • Zahradní rukavice
  • Nůž nebo nůžky
  • Cedník

Materiál:

  • Čerstvé šípky

Sklizeň šípků

Nejvhodnější doba pro sklizeň šípků je po prvním slabém mrazíku, který zničil listy, ale předtím, než přijdou silné mrazy, které šípky zmrazí. Lehký mráz přispívá ke sladší chuti. Šípky by měly být stále pevné a mít dobrou barvu. V době zralosti jsou šípky obvykle červené nebo oranžové. Vyschlé nebo zaschlé šípky nechte na rostlinách, aby si na nich pochutnali ptáci; nebudou tak chutné a mohou být příliš kašovité na to, aby se daly trhat. Počkat až na mráz je pro rostlinu také dobré, protože řezání šípků před mrazem by mohlo růži povzbudit k vytvoření nového porostu, který by při příštím mrazu zahynul.

Plně zralé šípky lze často jednoduše otrhat z trsů růží. Nebo je můžete odstřihnout nožem či nůžkami. Používejte zahradnické rukavice, abyste se nepopíchali o trny na růžových stoncích.

Čištění šípků

Odřízněte stonky a konce květů. Šípek pevně uchopte a rozkrojte jej napůl. Pokud jsou strany šípků příliš malé na to, abyste použili nůž, můžete použít nůžky.

Odstranění semen

Na výrobu čajů, marmelád apod. můžete použít celé čerstvé šípky, ale věřte, že semena uvnitř mají dráždivý, chlupatý obal, takže je nejlepší, když je před konzumací raději odstraníte. Rozřízněte šípky napůl (viz postup výše) a ručně semena vydlabejte. Pokud vyrábíte želé, semena nemusíte odstraňovat.

Opláchnutí a zpracování šípků

Šípky důkladně opláchněte tak, že je v cedníku umyjete vodou. Šípky můžete ihned použít nebo je usušit či zmrazit a uchovat pro budoucí použití.

Tip: Největšího zdravotního účinku dosáhnete, když použijete čerstvé šípky. Sušením šípků ztrácejí většinu vitaminu C.

šípky

Zpracování šípků není nijak složité, jen pozor na popíchání. Zdroj foto: Unsplash.com – Tobias Oetiker

Použití růžových šípků

Existuje mnoho běžných způsobů použití a uchování šípků:

  • Šípky se mohou uvařit, abyste z nich získali šťávu na džemy a želé. Šťávu lze přecedit a ihned použít nebo zmrazit až na jeden rok.
  • Chcete-li šípky usušit, rozložte je na plechy na pečení a sušte v troubě nebo sušičce nastavené na nižší teplotu (každá trouba je jiná), dokud nejsou suché a křehké. Po úplném vysušení je uložte do vzduchotěsných sklenic.
  • Při výrobě želé se šípky často míchají s jiným ovocem, například s jablky nebo brusinkami. Chcete-li získat šťávu na výrobu želé, odstraňte ze šípků zbytky květů a stopky. Šípky omyjte ve studené vodě, přidejte je do hrnce, zalijte vodou a 15 minut povařte. Nechte vychladnout a poté přeceďte přes plátno do nádoby. Z jednoho kilogramu šípků získáte asi 2 šálky šťávy.
  • Můžete také použít čerstvé nebo sušené šípky na přípravu jednoduchého šípkového čaje. Pokud použijete čerstvé šípky, budete jich potřebovat asi dvakrát tolik. Pro přípravu čerstvého šípkového čaje spařte čtyři až osm šípků šálkem vroucí vody po dobu asi 10 až 15 minut. Nepoužívejte hliníkové pánve ani nádobí, které by mohlo šípky zabarvit; hliník také ničí vitamin C v šípcích. Nerezová ocel je vhodná. Pokud chcete vyzkoušet chuť šípků, ale nemáte žádné na zahradě nebo se necítíte na všechno to setí a přípravu, která je s tím spojená, šípkový čaj je běžně dostupný v mnoha obchodech s potravinami.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist