Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Silvestrovské pohoštění: Pražené mandle

Pro 2030 Autor: Redakce

Také milujete pražené solené mandle? Zkuste si je připravit doma, třeba jako pohoštění na poslední den v roce. Jde o dobrotu, po které sáhnou malí i velcí. My je připravujeme i během roku k večernímu posezení, k vínu nebo drinkům. Jde o velmi rychlou a jednoduchou přípravu – v toubě nebo na pánvi. Pokud navíc koupíte celé mandle již blanšírované, odpadne loupání, což je z celého procesu přípravy asi nejzdlouhavější. Mandle jsou navíc  skvělým zdrojem antioxidantů (zejména vitamínů E), dále pak vitamínu B1 a B6. Jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu.

prazene mandle

Foto: Jana Šťastná, Príma receptář

Budete potřebovat:

  • 300 g mandlí
  • oříšek másla
  • sůl

Postup:

Mandle oloupejte. Stačí je vhodit do vroucí vody a minutku povařit. Následně ještě teplé zbavit slupek. Pražit mandle ve slupce se jednoduše nedá.

Suché mandle dejte na rozehřátou pánev a zanedlouho přidejte máslo. Za stálého míchání opečte do zlatova, osolte asi ½ lžičkou soli a můžete podávat. Mandle jsou výtečné teplé i studené.

 

Dají se ale připravit také v troubě. Jen místo másla použijete rostlinný olej. Troubu předehřejte na 180 Oloupané mandle rozložte na pečící papír, zakápněte asi lžící oleje a dejte péct na 10 minut. Mandle posolte, troubu vypněte a nechte je ještě trochu dojít.

Náš tip: spolu se solí můžete zkusit okořenit mandle také klasickou nebo uzenou paprikou. Stačí jen malá špetka. Velmi vhodné je také koření provensálského typu.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist