Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Sezóna hub je v plném proudu

Zář 1326 Autor: Alena Vorlíčková

jidla z hubS příchodem nového školního roku se změnil charakter počasí, začalo více pršet, lesy se zapařily a nastala konečně houbařská sezóna. Nadšení houbaři se vracejí z procházky přírodou s plnými koši, mnozí i s plnými kufry aut.

Houbová klasika

Skoro celý rok se těšili, až budou mít k snídani smaženici s topinkou, k obědu bramboračku s houbami a houbový guláš z různých druhů hříbků, k večeři houbovou omáčku, v neděli řízky z praváků… Jenže za tři dny se houby všem doma i širokému okolí přejí.

Co ještě se dá s houbami udělat?

První fázi už máme za sebou, nikoho už čerstvá jídla z hub moc nelákají. Můžeme je sušit na zimu, na to ale potřebujeme dost prostoru a teplo, nebo sušičku, jejíž provoz je dost drahý. Co se tedy ještě dá udělat s hříbky, kterých máme plné prádlové koše? Vítanou změnou je třeba závin z listového těsta s houbovou náplní.  V této podobě houby zmizí ze stolu rychlostí blesku.

Houbový závin z listového těstahoubovy zavin

600 g tvrdších hub
100 g kápií
2 rohlíky
1 vejce
150 ml smetany
1 stroužek česneku
olej
špetka tymiánu
sůl
pepř
listové těsto

Očištěné houby nakrájíme na menší kousky, podusíme na oleji, přidáme drcený česnek, tymián, sůl, pepř. Až jsou měkké, odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout. Mezitím namočíme pokrájené rohlíky do smetany.

V míse smícháme podušené houby, vejce, vymačkané rohlíky (smetanu nevylijeme), papriky pokrájené na proužky a necháme odležet. Vyválíme listové těsto.

Rozehřejeme troubu na 160°C. Doprostřed těsta rozprostřeme nádivku, okraje přes sebe ohneme a závin položíme na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Potřeme zbylou smetanou a upečeme. Dle fantazie lze tvořit i jiné tvary.

Houby na zimu, vhodné i jako vánoční dárky

Hříbky můžeme také různými způsoby zakonzervovat, podušené zmrazit, sterilovat třeba nakyselo, nebo jako směs na topinky apod. Pestrá směs ve skleničce se může stát i zajímavým vánočním dárkem pro kolegy, přátele, vzdálenější rodinu.

Houbová směs na topinky

½ l oleje
1 kg cibule
1 kg paprik
1 kg rajčat

Na oleji dusíme 25 minut cibuli, papriky a rajčata.

2 kg hub
20 dkg cukru
5 dkg soli
1 plnotučná hořčice
1 dcl octa
pepř
3 paličky česneku

Houby vydusíme zvlášť, postupně přidáváme ostatní suroviny a mícháme ¾ hodiny. Nakonec smícháme se zeleninou. Naplníme do sklenic a sterilujeme 25 minut při 90°C.

Houby s octemhoubovy salat

voda
ocet
malé nebo na kousky pokrájené houby
mrkev
cibule
směs Pikanta na zavařování okurek, zeleniny a hub

Nejdřív si připravíme nálev smícháním 1, 2 až 1, 4 l vody a 0, 4 – 0, 45 l 8% octa. Do vody s octem nasypeme Pikantu a 15 minut vaříme.

Do umytých skleniček vložíme kolečko mrkve a cibule, narovnáme houby a zalijeme nálevem. Sklenice uzavřeme a sterilujeme při teplotě 85°C 70 minut.

Hříbky budou k podávání nejdříve za 3 týdny.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Úno 2021>>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist