Seriál: Netradiční cukroví – Jáhlové kokosky
Vánoční cukroví nepeče téměř 30 procent českých domácností, jen čtyři procenta Čechů se ale obejdou úplně bez něj – vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG. Většina lidí, kteří cukroví nepečou, ho dostane od příbuzných či známých, cukroví kupuje každá desátá domácnost v Česku. Letos si Češi při pečení i nákupu vánočních cukrovinek budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.
Podle Asociace kuchařů a cukrářů České republiky bude letos cena vánočních produktů v průměru o zhruba deset procent vyšší. Za růstem cen vánočního cukroví stojí zvyšující se cena surovin – především másla. Zkuste některý z našich receptů, ve kterých máslo nepoužíváme, ale přesto jde o vynikající delikatesy hodné vánoční tabule.
Budete potřebovat:
- 50 g jáhel
- 50 g strouhaného kokosu
- 50 g spařených umletých rozinek
Postup:
Rozinky namočte do studené vody alespoň 2 hodiny předem. Jáhly prolijte vařící vodou, tím se zbavíte nahořklé chuti a uvařte dle návodu zcela doměkka. Všechny suroviny rozmixujte a ze vzniklé hmoty tvořte kuličky nebo vykrajujte malé kokosky, nejlépe k tomu poslouží obyčejná lžička nebo zdobící sáček. Kokosky pak pečte dozlatova (na 180 stupňů asi 15-20 minut) na plechu s pečícím papírem.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.