Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Rozkvetlý talíř

Kvě 1304 Autor: Redakce

smetanka lekarskaJaro už je v plném proudu a louky se co nevidět obsypou žlutými květy pampelišek. Nejen, že je tato květina symbolem jara, ale lze ji také skvěle využít i v kuchyni.  Smetánka lékařská, jak zní její botanický název, je totiž skvělým zdrojem vitamínů a dalších tělu prospěšných látek. Obsahuje především vitamíny A, B, C a D, dále pak betakaroten a celou řadu minerálních látek. Listy pampelišky také obsahují velké množství železa. Je proto ceněna pro své detoxikační účinky, čistí krev, pomáhá snižovat krevní tlak. Příznivě působí na činnost všech trávících orgánů, například žlučník, u kterého stimuluje lepší produkování žluče. Dokonce může pomáhat i při léčbě cukrovky.

Hodně těchto účinných látek se skrývá v kořenu. Ten usušíme, a poté z něj připravíme nálev. Doporučené dávkování je na jeden hrníček horké vody jedna čajová lžička sušeného kořene. Užíváme dvakrát denně. Nahořklou chuť můžeme vylepšit medem a citronem.

Pampeliškový med

pampeliskovy medZ květu pampelišky si můžeme připravit výborný pampeliškový med, který oceníme při nachlazení. Květy pampelišek omyjeme, vložíme do vody, přidáme citron nakrájený na kolečka a vaříme asi 1 hodinu. Poté přecedíme a přidáme cukr. Vzniklou směs vaříme do zhoustnutí. Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem. Na 250 g pampeliškových květů budeme potřebovat 2 citrony, 1 l vody a 1 kg cukru.

Salát z mladých lístků

Potřebujete po dlouhé zimě pořádnou detoxikační kůru a povzbuzení metabolismu? Výborné jsou k tomuto účelu mladé listy pampelišky. Doporučuje se každý den sníst pár zelených lístků po dobu 2 týdnů. Listy jsou ale mírně nahořklé a ne každému tedy budou chutnat. Ani přesto se této kůry nemusíme vzdát. Co třeba si z lístků připravit výborný jarní salát? Fantazii se v kombinování chutí meze nekladou. Zde je jen něco málo pro inspiraci.

Smíchejte hrst čerstvých listů s těmito ingrediencemi: pórek, rajče, česnek, naklíčená sója, sýr (vhodné jsou ovčí sýry nebo tofu), trochou libečku a zalijte nálevem ze třech lžic jablečného octa, jedné lžíce kremžské hořčice a čtyř lžic kvalitního olivového oleje. Tato zdravá jarní pochoutka je hotová za pár minut.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Srp 2021>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist