Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Recept na vynikající pečené rozmarýnové kuře

Říj 2006 Autor: Claudie Kornelová

Miluji vůni kuřete pečeného v troubě. Bohatost jeho chutě spolu s čerstvým tymiánem, rozmarýnem a citronem vnese do našeho domova jednu z nejúžasnějších vůní, jakou si lze představit. Tento recept je navíc tak jednoduchý, že ho dokonale zvládne i začínající kuchař. Dobrou chuť!

Připravte si vynikající rozmarýnové kuře.

Připravte si vynikající rozmarýnové kuře.

Doba přípravy: 8 minut – Doba vaření: 1 hodina – Celkový čas: 1 hodina a 8 minut 

Počet porcí: 5

Co budeme potřebovat:

  • 1 velké kuře (mohou být i kuřecí čtvrtky, prsa, stehna)
  • tymián, rozmarýn (nebo jiné bylinky)
  • 1 šálek soli
  • 1 šálek cukru
  • citron
  • olivový olej
  • 1/2 šálku másla, pokojové teploty
  • pepř

Postup:

Do většího hrnce nalijte vodu, přidejte 1 šálek soli a 1 šálek cukru. Umístěte kuře do roztoku a snažte se zajistit, aby jím bylo celé pokryto – můžeme ho zatížit pomocí talíře či pokličky. Takto nechte kuře odpočívat v ledničce zhruba 8-12 hodin, ideálně přes noc. Vyjměte ho z nálevu a důkladně osušte kuchyňskými papírovými útěrkami. Předehřejte troubu na 210°C. Smíchejte změklé máslo spolu se špetkou pepře a soli. Poté pečlivě, ale opatrně natřete tuto směs pod kůži kuřete, dávejte si ale pozor, abyste ji nenatrhli ani jinak nenarušili. Naplňte dutinu libovolnými bylinkami. V receptu je použit tymián, rozmarýn a citron, ale můžete použít také šalvěj, cibuli, mrkev či celer pro zvýraznění chuti. Kůži kuřete posypte solí a pepřem a potřete olivovým olejem. Vložte do trouby a pečte po dobu jedné hodiny. Před servírováním zkontrolujte nejsilnější část kuřete, abyste se ujistili, že je důkladně propečené.

Jako příloha se výborně hodí pečené brambory, bramborová kaše nebo česnekovo-parmezánový chřest. V případě, že místo celého kuřete použijete například prsa, pečlivě sledujte čas pečení, protože kuřecí kousky nepotřebují tolik času.

Jako příloha se báječně hodí například pečené brambory či chřest s parmazánem.

Jako příloha se báječně hodí například pečené brambory či chřest s parmazánem.

Musí se kuře vložit do slaného nálevu?

Není to nezbytně nutné, ale pokud kuře do nálevu vložíte, stane se mnohem chutnější. Navíc pomůže v mase při pečení udržet šťávu, takže konečný výsledek je bezchybný. Pokud však nejste zastánci soli či na jeho osolení nemáte čas, nevadí, i tak bude chutnat lahodně. Jen vezměte na vědomí fakt, že bez slaného nálevu může kuře při pečení trochu vyschnout.

Nutriční hodnoty:

Kalorie: 385, Celkový tuk: 23g, Nasycený tuk: 13g, Nenasycený tuk: 9g, Cholesterol: 65mg, Sodík: 22 794mg, Sacharidy: 42g, Cukr: 40g, Proteiny: 4g

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist