Recept na tyrolské kaštanové Krapfen
Třebaže se jedná o kombinaci alpské a italské kuchyně, je tyrolská kuchyně ve světě uznávaný pojem. I na sjezdovce totiž dostanete takové dobroty, že na ně nezapomenete. Kouzlo této kuchyně tkví především v kombinaci chutí, které jsou podpořeny kvalitními, vždy čerstvými surovinami. Mezi desítku pochoutek, které si rozhodně při návštěvě Tyrolska musíte dát, jsou také sladké, kdynuté, ale ne těžké Krapfen. Nebojte se, že po jejich konzumaci se už celý den nehnete. Třebaže jde o velmi vydatný tradiční pokrm, budete se cítit plni energie i po jídle.
Na kynuté těsto budete potřebovat
1 kg polohrubé mouky
50 g kvasnic
20 g soli
200 g cukru
asi 500 ml mléka
100 g másla
6 žloutků
2 vanilkové cukry
citronová kúra
½ sklenice rumu
Na náplň budete potřebovat
300 g pečených kaštanů (možno použít i konzervované)
300 ml mléka
100 ml smetany
80 g cukru
1 špetka soli
2 polévkové lžíce rumu
Postup:
Přísady na kynuté těsto dobře promícháme do střední tuhosti a necháme vykynout. Mezitím si připravíme náplň. Pečené a oloupané kaštany vaříme společně s mlékem, smetanou, cukrem a trochou soli asi 30 minut. Celou směs následně propasírujeme, ochutíme rumem a pokud je směs moc hustá, přilijeme trochu mléka nebo smetany.
Z těsta uválíme 1 cm tlusté pláty. Vykrájíme z nich kolečka a kornoutkem na ně naneseme kaštanovou náplň. Těsto s náplní přehneme do tvaru půlměsíce a pevně stlačíme okraje. Necháme 20 minut odpočinout a poté je smažíme na rozpáleném tuku. Servírujeme je posypané cukrem a přelité máslem.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.