Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Recept na sirup z rýmovníku

Říj 1519 Autor: Redakce

rymovnik moliceRýmovník (Plectranthus argentatus) chcete-li molice-úžasná pokojovka, která nejen krásně vypadá, velmi jednoduše se množí a přežije i ve skleničce s vodou, ale především úžasná bylina proti nachlazení. Sirup z ní je tak lahodný, že ho budete přidávat i do čaje jako prevenci a sladidlo. V podstatě ho můžete používat jako klasický med, takže krom teplých nápojů také jen tak na pečivo nebo do obilných kaší.

Ovšem rýma, zvýšená teplota, kašel a nachlazení nejsou jediné oblasti, proti kterým rýmovníkový sirup využijete. Pomáhá také například při bolestech hlavy a pomůže odbourat také potíže zažívacího traktu apod.

Budete potřebovatsirup rymovnik

asi 35 lístků rýmovníku
1 granátové jablko
1 pomeranč
1 citron
1 kg cukru (lze použít i třtinový)
voda

Postup

-den první

Minimálně 24 hodin musíme nechat očištěné rýmovníkové lístky louhovat. Vložíme je do hrnce, přidáme plátky ovoce nejlépe v bio kvalitě a vše zalijeme vroucí vodou tak, aby vše bylo dokonale ponořeno. Hrnec zakryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě luhovat klidně i 2 dny.

-den druhý

sirup z bylinekZ hrnce odstraníme lístky i ovoce nebo celé přecedíme. Přidáme cukr a zahříváme a mícháme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak ztlumíme plamen a pozvolna, za občasného míchání necháme sirup zredukovat, abychom dostali hustější konzistenci světle měděné barvy. Mějte na paměti, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne.

Horký sirup ihned plníme do menších pokud možno ještě horkých skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Naše tipy: Třebaže je sirup opravdu výborný a jistě se po něm zapráší i u vás doma, doporučujeme ho uchovávat na chladném místě. Pokud neseženete granátové jablko, můžete použít půl hrnku sušené moruše nebo třeba plodů z černého bezu, jeřabiny nebo arónii.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

8 reakcí na Recept na sirup z rýmovníku
  • Jana 17.10.2020 (14:27)

    Pane Oto,přečtěte si znovu a pozorně recept a vše potřebné se dozvíte ??

  • Adriana 2.10.2019 (08:40)

    Tento sirup som robila uz viac krat, je vyborny, davam 1 liter vody a trstinovy cukor, pomaranc, citron a samozrejme listy z rimovnika, doporucujem vyskusat. chcem vyskusat aj z granatovym jablkom.

  • zajic.tomasek@seznam.cz 30.9.2018 (20:41)

    Určitě je zapotřebí vyzkoušet…

  • Marie 3.6.2017 (14:24)

    Kolik vody se má dát na sirup rýmovníku?

  • ota 21.3.2017 (15:00)

    dobrý den
    Recept na sirup z rýmovníku je divný
    jak velký kastrola a kolik vody???je to zavádějící děkuji za vysvětlení ota

    • lolo 25.9.2022 (05:38)

      vroucí vodou tak, aby vše bylo dokonale ponořeno. a z velkeho hrnca to nevypadne

    • Eva TOmanová 21.10.2017 (05:16)

      když sirup z rýmovníku je tmaví nevadí to

    • Drahoslava 8.5.2017 (17:36)

      Pane Oto, chce to pořádně číst recept. Je tam psáno (vše zalijeme vroucí vodou tak, aby vše bylo dokonale ponořeno)

Kategorie
<<Pro 2021>>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist