Recept na sirup z rýmovníku
Rýmovník (Plectranthus argentatus) chcete-li molice-úžasná pokojovka, která nejen krásně vypadá, velmi jednoduše se množí a přežije i ve skleničce s vodou, ale především úžasná bylina proti nachlazení. Sirup z ní je tak lahodný, že ho budete přidávat i do čaje jako prevenci a sladidlo. V podstatě ho můžete používat jako klasický med, takže krom teplých nápojů také jen tak na pečivo nebo do obilných kaší.
Ovšem rýma, zvýšená teplota, kašel a nachlazení nejsou jediné oblasti, proti kterým rýmovníkový sirup využijete. Pomáhá také například při bolestech hlavy a pomůže odbourat také potíže zažívacího traktu apod.
asi 35 lístků rýmovníku
1 granátové jablko
1 pomeranč
1 citron
1 kg cukru (lze použít i třtinový)
voda
Postup
-den první
Minimálně 24 hodin musíme nechat očištěné rýmovníkové lístky louhovat. Vložíme je do hrnce, přidáme plátky ovoce nejlépe v bio kvalitě a vše zalijeme vroucí vodou tak, aby vše bylo dokonale ponořeno. Hrnec zakryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě luhovat klidně i 2 dny.
-den druhý
Z hrnce odstraníme lístky i ovoce nebo celé přecedíme. Přidáme cukr a zahříváme a mícháme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak ztlumíme plamen a pozvolna, za občasného míchání necháme sirup zredukovat, abychom dostali hustější konzistenci světle měděné barvy. Mějte na paměti, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne.
Horký sirup ihned plníme do menších pokud možno ještě horkých skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Naše tipy: Třebaže je sirup opravdu výborný a jistě se po něm zapráší i u vás doma, doporučujeme ho uchovávat na chladném místě. Pokud neseženete granátové jablko, můžete použít půl hrnku sušené moruše nebo třeba plodů z černého bezu, jeřabiny nebo arónii.
Komentáře k článku
Jana 17.10.2020 (14:27)
Pane Oto,přečtěte si znovu a pozorně recept a vše potřebné se dozvíte ??
Adriana 2.10.2019 (08:40)
Tento sirup som robila uz viac krat, je vyborny, davam 1 liter vody a trstinovy cukor, pomaranc, citron a samozrejme listy z rimovnika, doporucujem vyskusat. chcem vyskusat aj z granatovym jablkom.
zajic.tomasek@seznam.cz 30.9.2018 (20:41)
Určitě je zapotřebí vyzkoušet…
Marie 3.6.2017 (14:24)
Kolik vody se má dát na sirup rýmovníku?
ota 21.3.2017 (15:00)
dobrý den
Recept na sirup z rýmovníku je divný
jak velký kastrola a kolik vody???je to zavádějící děkuji za vysvětlení ota
lolo 25.9.2022 (05:38)
vroucí vodou tak, aby vše bylo dokonale ponořeno. a z velkeho hrnca to nevypadne
Eva TOmanová 21.10.2017 (05:16)
když sirup z rýmovníku je tmaví nevadí to
Drahoslava 8.5.2017 (17:36)
Pane Oto, chce to pořádně číst recept. Je tam psáno (vše zalijeme vroucí vodou tak, aby vše bylo dokonale ponořeno)