Recept na paštiku z pomalého hrnce
Vaření v pomalém hrnci oslovuje stále více lidí. My jsme ho v redakci vyzkoušeli také a námi odzkoušené recepty budeme pravidelně zveřejňovat i s fotopostupem. Pomalé vaření je v podstatě podkategorií vaření v jednom hrnci-žádné zbytečné nádobí a hlavně jednoduchost. To jsou parametry, které jsou příčinou obliby pomalého vaření. Třebaže se pokrmy v pomalém hrnci připravují několik hodin, ušetříte za energii. Nespornou výhodou je také úspora času-jídlo v hrnci nemusíte hlídat, protože je připravováno pod bodem varu. Ráno nachystáte suroviny a za několik hodin se těšíte na dobroty.
Prvním receptem z pomalého hrnce je domácí paštika. Zapomeňte na vodní lázně a složitou přípravu. V pomalém hrnci ji nachystáte cobydup a vězte, že se u vás v chladničce moc „neohřeje“. Je totiž výborná!
Suroviny:
- 2 kg masa dle svého výběru (nejlépe 1 kg kuřecích jater a 1 kg vepřového boku)
- 20 dkg špeku
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- trošku whisky, burbonu nebo rumu…
- koření dle chuti (nejlépe tymián)
- sůl
- pepř
- máslo
- mandle, brusinky, koření na závěrečné dochucení
Postup:
Špek si před vložením do pomalého hrnce nakrájíme na kostičky a necháme na pánvi rozpustit (nemusí být, může se dát do hrnce studený), játra si očistíme, z vepřového boku odkrojíme kůži a vložíme do pomalého hrnce.
Přidáme nakrájenou cibuli, stroužky česneku na plátky, koření, špek a zapneme na stupeň 1 (low).
Asi po 4 hodinách přidáme alkohol. Po dalších 3 hodinách rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
Maso se bude krásně rozpadat a my můžeme odstranit kosti z boku. Necháme ještě asi hodinu pomalit. Potom vypneme, necháme vychladnout a směs rozmixujeme na požadovanou jemnost (my máme raději jemnější paštiku, tak mixuji hodně).
Podle potřeby přisolíme a případně můžeme našlehat ještě s troškou másla. Já přidala asi 0,5 kostky na 2 kg masa. Přidáme mandle, celý pepř, nebo další koření.
Směs přendáme do skleniček a zavaříme, nebo uložíme do lednice, když se předpokládá rychlá spotřeba 🙂 ze 2 kg masa je asi osm 250 ml skleniček.
Mažeme na čerstvý chléb.
Komentáře k článku
Věra 22.10.2021 (08:11)
Právě dělám v ph paštiku podle vašeho receptu. Játra jsem dostala dančí tak jsem jich použila méně. Už se těším na výsledek.
Punčochářová 23.11.2020 (18:55)
Dobrý večer ,po přečtení návodu mě to utvrdilo v tom ,že si chci dát pod stromeček -pomalý hrnec .
Mojmír 13.9.2019 (20:56)
Dávám 1kg jater,1/2kg uzený bůček,1/2kg bůček syrový.Kůži nesundávám.Všichni chválí.
Jarka 17.10.2017 (00:05)
To určitě udělám…
Marie 10.5.2017 (13:29)
Dobrý den, prosím Vás, ráda bych vyzkoušela Váš recept na paštiku. Jen jsem se chtěla zeptat, nebo poradit, jak dlouho a na jakém stupni to zavarit. Moc děkuji za odpověď a ochotu a za inspiraci.
Jarmila Fousová 17.2.2017 (18:14)
Tu paštiku musím zkusit.
Vypadá velice zajímavě !!!
Punčochářová 1.3.2022 (00:44)
Je to tam napsané na č.1 -LOW ,když jsem si koupila tento hrnec vařila jsem jen těstoviny ,tak mám návod udělat i maso děkuji ..