Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Recept na nejjednodušší máslový mazanec

Dub 1716 Autor: Redakce

Sladké kynuté těsto k Velikonocím patří. Zkuste náš univerzální, extra jednoduchý recept, u kterého odpadá příprava kvásku. Základem úspěchu je mít všechny suroviny o pokojové teplotě. Proto i vejce vytáhněte dostatečně dopředu z lednice. A kdy že se do něho máte pustit? Mazanec by neměl chybět na nedělní tabuli den před velikonočním pondělím.

mazanec

Na 2 menší bochánky budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 6 lžic cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetku soli
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • straouhaná kůra z 1 bio citronu (nebo 1/2 lžičky sušené)
  • 1 kostka droždí (40 g)
  • 200–250 ml polotučného mléka
  • 150 g rozpuštěného másla
  • hrst rozinek + lžíce rumu
  • 3 žloutky
  • + rozšlehané vejce na potření
  • + plátky mandlí na posypání

Postup:

testo oddeleni zloutkuDen předen vyndejte všechny suroviny z lednice. Rozinky dejte do misky a zalijte rumem. Mezitím v míse smíchejte všechny sypké ingredience. V mikrovlnné troubě rozpusťte ve větší misce máslo a nalijte na něho 200 ml mléka. Tím se máslo ochladí a mléko ohřeje.

Do sypké směsi rozdrobte droždí, přidejte žloutky, rozinky bez zbytku rumu a vše zalijte máslovým mlékem. Těsto důkladně zpracujte – buď ručně, nebo v robotu. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte trochu mléka.

Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi dvě hodiny. Naše babičky nechávaly naopak těsto kynout v chladném prostředí klidně i přes noc. Proč to také nezkusit.

kynute testo

Vykynuté těsto ještě jednou pořádně promíchejte, utvořte bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout (to bude trvat asi 15 minut). Na bocháncích ostrým nožem vytvořte kříž, pomažte je rozšlehaným vejcem, posypejte plátky mandlí a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na hodinu.

Náš tip: Právě vytažený mazanec potřete rozpuštěným máslem. Moučkovým cukrem ale poprášejte těsně před podáváním.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist