Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Rebarbora

Čvn 1304 Autor: Redakce

rebarbora revenKdo by neznal výborné rebarborové kynuté koláče našich babiček. S nadcházející letní sezónou si rebarboru můžete vypěstovat i vy, není to nic složitého.

Rebarbora je z rodu reveň

Jedná se o zeleninu, častěji je však považována za ovoce. Připravují se z ní totiž báječné moučníky a sladká jídla. Původem je tato rostlina z Tibetu, ale v Evropských zemích si vydobyla své místo na stálém jídelníčku. Zejména v Anglii je velice oblíbenou, pořádají se tam dokonce rebarborové festivaly a slavnost, podobně jako u nás s chřestem. Obsahuje vitamín B, kyselinu jablečnou a citronovou, ale pouze málo vitamínu C. Řapíky rebarbory jsou také podávány jako ingredience lásky.

Pěstování rebarbory zvládne i začínající zahrádkář

pestovani rebarborySvědčí jí polostín, například mezi ovocnými stromy se jí bude dařit skvěle. K životu se probouzí už časně z jara. Její řapíky mají zeleno-červenou barvu a mohou dosahovat výšky až jednoho metru. Od května do června kvete vysokými květy, které je ale dobré průběžně odstraňovat. Sklizeň je pak možná v květnu až červnu. Z větší rostliny můžeme sklidit až 1,5 kg rebarbory. Ovšem pozor! Ke konzumaci se používají pouze tuhé řapíky, zelené listy jsou jedovaté.  Měli bychom také vědět, že řapíky obsahují poměrně velké množství kyseliny šťavelové, která nepříznivě působí na močové ústrojí. Proto se konzumace nedoporučuje lidem s ledvinovými problémy. Při úpravě se vyhneme hliníkovému nádobí, které reaguje s rostlinou a znehodnocuje její kvalitu.

Jak tedy sklizené řapíky upravovat?

rebarbora v kuchyniVždy je nutné je tepelně zpracovat, čímž ztratí svou nahořklou chuť, a oloupat jejich vrchní slupku. Nejoblíbenější jsou sladké pokrmy. Nejklasičtějším příkladem je rebarborový koláč. Řapíky stačí pouze oloupat, položit na kynuté těsto, posypat drobenkou a koláč nechat asi 40 minut péct. Nemusíme zůstat jen u koláčů, rebarbora se výborně hodí také na pyré, na reveňový sirup, želé či kompot. Fantazii se meze nekladou, lze ji přidávat i pod pečené maso.

Pokud si chcete rebarborových pochoutek užívat i mimo její sezónu, můžete ji zamrazit. Čerstvá v lednici příliš dlouho nevydrží. V redakci jsme dokonce ochutnali úžasnou rebarborovou marmeládu. Její příprava je ale jen pro otrlé. Z opravdu velké nůše stonků budete mít maximálně dvě skleničky zavařeniny.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist