Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Rajské meruňkové maso

Kvě 1430 Autor: Redakce

Kombinace masa a čehokoliv sladkého pro mne byla děsivá. Broskev a kuřecí řízek. Brrr… do doby, než jsem ochutnala báječné pečené masíčko s přídavkem meruňkové domácí zavařeniny. Slovo SLAST nebylo dostatečné! A tak jsem se vydala po stopách sladkých chutí kombinovaných s masovou vůní a pečení. Ono na tom totiž něco bude. První pravidlo ale zní: Sladké musí být jen třešničkou na dortu.

Podobně jako brusinky a šlehačka na svíčkové.

mermelada na masoA když se nad tím zamyslíte, taková vydařená rajská omáčka se bez sladkých chutí a vůně skořice také neobejde.  Pojďme tedy společně experimentovat.

Aby maso v kombinaci s citrusovou marmeládou, džemy, zavařeninou, medem nebo povidly bylo výtečné a k zulíbání, je třeba dodržet několik zásad, které jsem buď na vlastní kůži vyzkoumala, nebo jsem se jich dopídila v diskuzích a ve starobylých i novodobých receptech.

Připravte si tedy lžičky, odměrky, skleničky plné sladkých dobrot a mlsné jazýčky na ochutnávání.

Jsou masa pro sladší úpravy vhodnější?

maso na nalozeniZprvu jsem žila v domnění činěném slabostí pro slaďoučkou rajskou i svíčkovou, že existují masa, na která se sladší úprava prostě více hodí. Třeba hovězí nebo pravý či falešný váleček nebo jemné krůtí maso… Kdepak!

Časem jsem však objevila recepty na téměř všechny druhy masa. Kuchaři si opravdu nevybírají.  Ba dokonce i tučný bůček může chutnat jako rajská zahrada, když ho správně upravíte. Ostatně ten svou tučnou kůrčičkou přímo láká k marinádám! Druh masa tedy nehraje roli, čím jemnější a měkčí ovšem je, tím šťavnatější bude výsledek. A nemusíme zůstat jen u kuřecích kůžiček opečených s medem.

Kombinace s rajským protlakem nezklame nikdy

Začátečník může své experimenty nasměrovat k rajskému protlaku a pasírovaným rajčatům.  Tím tedy začneme. A vzhůru do experimentu. Můj experimentální recept byl naprosto jednoduchý.

Meruňkovo-rajské maso

  • jakékoliv maso vhodné k rozpékání a dušení (maso na guláš, odřezky, vepřový bok, krkovice apod.)
  • ½ hrnečku pasírovaných rajčat z krabičky (může být i obyčejná sklenička protlaku)
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžíce hořčice, ideálně ostré, ale postačí i obyčejná plnotučná
  • Nadrobno nakrájená 1 střední cibule a 2 rozmačkané stroužky česneku
  • 2 lžíce meruňkové zavařeniny (domácí s vlákny meruněk je nejlepší)
  • 1 čajová lžička strouhaného zázvoru

nalozene masoTohle všechno smícháte v misce a už v tuhle chvíli to neuvěřitelně voní. Sladce a kořenně! Pokud máte kyselejší rajský protlak, nerozpakujte se ho ještě přisladit. Do jídel zásadně přidávám třtinový tmavý cukr, obyčejný rafinovaný cukr se k masu příliš nehodí, protože jeho chuť vyznívá nepříjemně štiplavě.  Máte-li doma ale nějaký agávový sirup nebo melasu, přidejte lžičku. Sladová vůně si s masem rozumí.

No a to celé nalijte na pekáč plný nakrájeného masa, maličko ještě podlijte vodou a pečte, dokud to nebude vonět a nebude se to celé rozpadat. V troubě na 200 °C asi 45 minut až 1 hodinu. Klidně během pečení podlévejte (můžete použít vodu, směs, ve které se maso peče je hodně hutná a silná, netřeba vývaru), protože čím víc bude maso rozdušené, tím bude chutnější.

Až tohle všechno uděláte, neodoláte a budete maso ujídat horké, samotné a stanete se na tomto masíčku závislí…

A pak vás možná budou napadat ještě nějaké otázky, které se honily hlavou mne. A tak jsem na ně hledala odpovědi:

Co spojuje tu báječnou meruňkovou chuť? Přece není možné, aby maso samo o sobě chutnalo dobře s něčím, co znám jen jako dobrotu na pečivo?

maso s merunkamiOdpověď zní: Worcesterová omáčka. Při svých dalších pokusech jsem zjistila, že její navinulá sladkost i výrazná slanost je právě tím mostem, který spojí jakoukoliv sladkou ingredienci a slanou chuť. A tehdy vzniká harmonie, která právě máte na jazyku. Na worcesterovou omáčku nikdy nezapomínejte.

Jak nádherně zmizela ta chuť zázvoru? Nebo ne?

Odpověď zní: Ne, zázvor se nádherně propojil se zbytkem ingrediencí a do tohoto receptu můžete místo něj použít klidně i chilli nebo jakékoliv jiné pálivé koření: to je ostatně do sladkých masových receptů hodně oblíbené, protože PÁLÍ. A štiplavost opět zvýrazňuje slanou chuť, aby tak ta sladká, malilinko ustoupila do pozadí a byla právě tam, kam patří.

Jaké marmelády, džemy či povidla tedy do masa?svestky povidla

-Meruňková nebo broskvová (jemná chuť se hodí naprosto ke všemu, dodává jídlu medovou hladkost)

-Fíková (hutná a voňavá chuť)

-Zázvorová (klasika, která osladí i přidá štiplavost)

-Pomerančová (klasika, která vyniká i lehce nahořklou příchutí)

-Brusinky (nejen do svíčkové, ale i do masové marinády, zkuste její ostrost!)

-Hrušková, jablečná povidla (se mimořádně hodí na drůbeží opečenou kůžičku)

-Černá švestková povidla (byl by hřích nezmínit je k uzenému masu nebo ke kaprovi)

Nezbývá, než prohledat spíž, najít kus masa v mrazáku a dát se do vaření. Nebudete zklamáni, věřte mi.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Jedna reakce na Rajské meruňkové maso
  • antonin 13.8.2014 (17:46)

    Článek je dobrý,zajímavý,jsou takové články výstižné,zajímavé v jednotlivých statí,člověk se i poučí ve vaření a v míchání
    ingrediencí.Děkuji za taková poučení.

Kategorie
<<Lis 2022>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist