Prověřené recepty na velikonoční beránky
Velikonočních dobrot existují desítky. Můžete si udělat domácí mazanec z pekárny, různé druhy nádivek, pečená masa a podobně. Klasikou ale jsou velikonoční beránci a zajíčci, na které existuje nespočet receptů. My jsme jich vyzkoušeli několik a vyhrály dva recepty. Jeden na piškotového beránka, druhý na biskupského. Pokud ještě nemáte upečeno, neprohloupíte, pokud si připravíte právě námi vybrané recepty.
Piškotový beránek
Piškotový beránek je vhodný pro všechny, kteří nemají rádi rozinky, oříšky nebo kandované ovoce, které se dává do biskupského beránka. Také pokud pečete malým dětem, je piškotové těsto asi nejvhodnější. Následující recept můžete udělat z hladké mouky. Pak bude beránek křehčí. Pokud použijete mouku polohrubou, bude beránek lépe držet tvar, což ulehčí například polití čokoládou nebo jiné zdobení. Recept si musíte uzpůsobit podle velikosti formy. Oba naše recepty jsou pro velkou formu na beránka jednu menší.
3 celá vejce
300 g cukru krupice
½ hrnku oleje
200 ml mléka
600 g polohrubé (hladké) mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme mléko a olej. Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva a za stálého vymíchávání přidáváme k vyšlehané směsi. Poctivě propracujeme ručním šlehačem a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pokud použijete formu silikonovou, je dobré jí trochu vytřít olejem. Pečeme na 160 stupňů zhruba 30 minut.
Biskupský beránek
Jde o klasické pečivo, které lze upéci ve tvaru beránka, zajíčka nebo třeba jako srnčí hřbet. Na biskupského beránka je v kuchařkách tištěných i internetových nespočet. Zkusili jsme jich mnoho, ale zdaleka nejlepší je máslový biskupský beránek.
28o g změklého másla
280 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
6 vajec
1/2 prášku do pečiva
¼ hrnku mléka
špetka soli
šťáva ze ¼ citronu
podle chuti kandované ovoce, rozinky nebo brusinky, ořechy nebo mandle, nastrouhaná čokoláda nebo čokofloky
Několik hodin dopředu si vyndáme z ledničky máslo (budeme potřebovat 1 kostku a kousek). Změklé máslo, cukr, citronovou šťávu a žloutky vyšleháme po dobu asi 8 minut do pěny. Přidáme mléko a mouku s míchanou s práškem do pečiva. Z osolených bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zamícháme do těsta. Přidáme po 70 g ořechů, rozinek a kandovaného ovoce. Podle chuti přidáme kousky čokolády. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 50 minut na 170 stupňů.
Komentáře k článku
Ladislav Kokoška 27.3.2017 (08:56)
A kde je v receptu na biskupský beránek cukr?