Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Pravý zabíjačkový guláš tzv. „brzlík“

Úno 1812 Autor: Redakce

Proč se pravému zabijačkovému guláši někde říká brzlík fakt netušíme, s brzlíkem totiž nemá nic společného. Asi se budete divit, ale krom brzlíku do něho nepatří ani paprika a podle naší babičky ani majoránka. Jde o klasickou pochoutku s přípravou v troubě. Poctivý guláš nadchne každého. Ne všem ale můžete prozradit složení. Některé ingredience jsou totiž opravdu spíš z kuchyní naší babičky. Ostatně v její kuchařce jsme našli i tento recept, který na naší zabijačce rozhodně nemůže chybět a vždy se po něm zapráší!

peceny gulas v troube

Budete potřebovat (na 1 pekáček)

  • 800 gramů masa na menší kostky (okrojky, nejlépe ale plec)
  • 4 velké cibule
  • 1,5 lžičky mletého pepře
  • 1,5 lžičky kmínu
  • 1-1,5 lžíce soli

Na zahuštění

  • 3 lžíce mletých syrových jater
  • 1 lžíce syrového mozečku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička prolisovaného česneku
  • 1 vejce

Na podlití

  • asi 0,5 l ovarové polévky (vývaru)

Postup:

Maso omyjte a osušte, nakrájejte na menší kostky. Posypte solí a kořením a nadrobno nasekanou cibulí. V pekáčku promíchejte a trochu podlijte.

maso na gulas

Pečte bez poklice v předehřáté troubě na 160 °C asi 1,5–2 hodiny a podle potřeby občas podlijte a promíchejte. Když je maso měkké, maso ochutnejte (pokud je málo slané, přidejte do směsi na zahuštění sůl). V hrnku smíchejte a rozkvrdlejte suroviny na zahuštění a nalijte na maso.

zahusteni zabijackoveho gulase

Promíchejte a dopečte asi 15–20 minut. Pokud máte v guláši rádi více sósu, neváhejte více podlévat. Hustota guláše je závislá na množství použitého vývaru.

Podávejte posypané cibulí s čerstvým chlebem.

peceny zabijackovy gulas

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2020>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist