Internetový hobby magazín

Menu

Dům

Nejnovější články

Pracovní deska-základ kvalitní kuchyně

Kvě 1302 Autor: Redakce

Nejvytíženějším místem kuchyňské linky je bezesporu její pracovní deska. Pokud je vaše kuchyně používána jen sporadicky, můžeme si dovolit levnější a méně trvanlivé materiály. Když ale v kuchyni vládne vášnivá kuchařka, rozhodně se vyplatí do pracovní desky investovat a věnovat jejímu výběru trochu pozornosti a času.

Co desce v kuchyni hrozí?

prakticka kuchyneJsou to různá mechanická poškození, jako poškrábání, pořezání, propálení. Dále pak chemická poškození, ale také zabarvení potravinami. Právě s ohledem na tyto skutečnosti bychom měli desku do kuchyně vybírat.

Nejběžnějším materiálem u většiny kuchyní je dřevotřísková deska s laminátovým povrchem. Je příznivá především svojí cenovou dostupností a širokou škálou možných vzorů. Desku běžné šířky 600 mm můžeme pořídit už od 500 Kč za metr. Jsou poměrně odolné proti propálení, snadno se udržují, ovšem mechanické jejich poškození je trvalé a nedá se opravit. Vzhledem k ceně ale není problém desku několikrát za životnost kuchyně vyměnit. Velmi elegantně navíc vypadá, pokud vyberete pracovní desku ve stejném dekoru jako záda kuchyně. Už dávno nejsou moderní jen dlaždice nad kuchyňskou linkou.

Velice zajímavým interiérovým doplňkem ve vašem bytu může být dřevěná pracovní deska. Nejčastěji se jedná a dub či buk, ovšem velice oblíbenými se stávají i tvrdé exotické dřeviny.Nespornou výhodou masivní dřevěné desky je, že při poškrábání nebo pořezání je možné ji obrousit.

kuchyne s integrovanou deskouDalší výhodou je, že dřevo svými přirozenými vlastnostmi zabraňuje šíření bakterií. Deska s postupem času, i při pravidelném pošetřování, získává patinu, což může i nemusí být na škodu. Tento typ desky je nutné pravidelně ošetřovat. Nejvhodnější jsou k tomuto účelu speciální oleje a vosky. I přes náročnou údržbu je masivní dřevo stále oblíbený materiál, a to především pro svou hřejivost a pocit útulnosti, který vytváří v prostoru.

Moderní materiály na kuchyňské desky

kuchynsky drezNejodolnějším materiálem na poli pracovních desek je přírodní kámen, například žula nebo mramor. Jsou odolné vůči mechanickému poškození a teplu. Bohužel při výběru hraje roli jejich vyšší pořizovací cena. Kamenná deska může stát i 5000 Kč za metr. Záleží však také na druhu kamene a výrobci. Z nevýhod musíme zmínit zejména menší odolnost vůči chemikáliím. Mramor ochotně a rád reaguje se vším kyselým. Vylít na desku sklenici pomerančového džusu není problém, pokud ho okamžitě setřete. Asi mi dáte za pravdu, že to zejména v rodinách s malými dětmi není zrovna reálné.

Zajímavým může být také některý z umělých kamenů. Například TECHNISTONE, jehož základem je drcený granit. Výhodou těchto desek je minimální pórovitost, jednoduchá údržba a dlouhá životnost. Z granitu nebo chcete-li fragranitu se vyrábějí i dřezy a baterie. Můžete tak dostat naprosto jednolitý povrch desky. Granitové desky seženete většinou v přírodních barvách-černá, antracitová, šedá, hnědá, světlá káva a podobně. Světlé desky a samozřejmě také dřezy trpí, při přípravě přípravy tmavých potravin. Nálev z červené řepy, ale i vylitý černý čaj dokáží napáchat nenapravitelné škody. Tmavý granit naopak musíte dnes a denně čistit od vodních kapek, které dělají nevzhledné bílé skvrny.

Další možností, která se hodí především do moderních interiérů, je nerez. Je odolná vůči poškození, ale pro její vysoký lesk je na desce vidět každá zaschlá kapka a otisk prstu. To ostatně moc dobře známe ze spotřebičů s nerezovým povrchem.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist