Podzimní drinky nejen pro zahřátí, aneb aby bylo tepleji i na duši
Podzimní inverze a vlezlé a vlhké chladno už jsou tu. Za měsíc začíná zima, budou Vánoce a potom dlouhé a většinou temné lednové a únorové dny. Ne každý se na ně těší a mnoho z nás trpí chronickým chladem, který se negativně projevuje nejen na kloubech, ale i na stavu krvetvorby či některých vnitřních orgánů.
Jestli patříte ke „zmrzlíkům“ i vy, podívejte se na několik tipů na drinky, které vás spolehlivě zahřejí. Jsou alkoholické i bez alkoholu a je na vás, kterým v daný moment dáte přednost.
Zahřívací drinky pro slavnostnější chvíle a s alkoholem
Alkohol, zejména ten pálený, jsme většinou zvyklí podávat chlazený a ještě s ledem, aby vynikla jemnost, vůně a kvalita jeho hlavních složek. Na podzim a v zimě se však hodí opačný způsob servírování, tedy za tepla, resp. přímo v horkém stavu. Když jsme v bezpečí a teple našeho domova, je zahřátí alkoholem nejen příjemné, ale i dlouhodobé a relativně bezpečné (pokud to nepřeženeme). Venku se naopak alkoholu pro zahřátí vyhýbejte.
Vedle klasického grogu nebo svařeného vína si můžete připravit i whisky s džusem, bombardino nebo medový punč s Jack Daniel’s. Před cestou na nákup si nezapomeňte v Kaufland letáku vyhlédnout akční ceny oblíbených pálenek a třeba i vaječného likéru. Během podzimu a zimy bývají celkem časté.
Kořeněná whisky s džusem
K whisky podávané v horkém stavu se velmi hodí jablečný džus, citron (nebo pomeranč, limetka) a také koření, nejčastěji hřebíček se skořicí. Sáhnout ale můžete i po badyánu (perníkové koření), zajímavá bude kombinace s fenyklem nebo dalšími sladkými a voňavými semeny.
Postup je vždy velmi snadný. Stačí ohřát jablečný džus a přelít jím v hrnku nebo ve sklenici z varného skla připravený citrus, nakrájený na plátky a propíchaný (či jen zasypaný) vybraným kořením. Zda budete ještě sladit, záleží jen na vás.
Bombardino
U nás nápoj známý teprve několik let. Kombinuje jemnou chuť vaječného koňaku a říznost whisky. Připravuje se s mlékem a šlehačkou, díky sladkosti vaječného koňaku není nutné další doslazování. Příjemně zahřívá a uspává. Upravená verze je pro přípravu extrémně nadná.
Stačí jen na sporáku v nepřilnavém kastrolku ohřát whisky a vaječný koňak v poměru 1:2. Mléko není nutnou součástí tohoto drinku, nicméně jej přidat můžete, kdykoliv chcete servírovat nápoj s menším „grády“. Pak jen nalijete do hrníčků nebo skleniček – a jestli chcete kalorickou a ohřívací bombu ještě zesílit, dozdobte šlehačkou.
Dodejme jen, že opravdové původní Bombardino je nápoj založený na kávě espresso s přidáním tzv. zabaione (italský vaječný likér). Připravoval se našleháním a ohřátím likéru párou, pak se přidala horká káva, a brandy a okamžitě se nápoj v pohárku pokryl velkou vrstvou šlehačky, aby se zabránilo odpařování alkoholu z teplého nápoje. Podrobnosti o původním Bombardinu najdete mj. na Wikipedii.
Medový punč s Jack Daniel’s
Pro přípravu neobvyklého medového punče vám bude stačit samozřejmě Jack Daniel’s, med a limetka. Díky jeho složení se zahřejete opravdu rychle, i kdybyste se vrátili z náročné zimní túry po českých kopcích.
Postup je rychlý a snadný: Whiskey Jack Daniel’s nalijete do vysoké sklenice či ho hrníčku. Zalijte ji horkou vodou, dochutíte medem a přidáte limetku. Lze dát jen šťávu, ale pokud máte chviličku navíc, přidejte i nakrájené limetkové plátky, Ty drink i stylově nazdobí. Poměr vody a Jack Daniel’s je čistě na vás.
Spolehlivé ohřívače i bez alkoholu
Samozřejmě, že čaj zahřeje docela dobře. Ale možná jste si všimli, že jeho ohřívací účinek netrvá nijak dlouho. Mnohem déle vám pocit zahřátí vydrží, pokud použijete džus. Stačí jej ohřát na vysokou teplotu, a případně doplnit zahřívacím kořením, což je typicky skořice, hřebíček nebo anýz.
Na druhu džusu příliš nezáleží – důležitá je ovocná složka, která se zahřátím a s udržením pocitu tepla po delší dobu zdárně pomáhá. Nepřekonatelným zdrojem nealkoholického tepla pak je zázvor. Do džusu jej můžete přistrouhat. Anebo jen nastrouhaný zázvor přelít horkou vodou a dochutit kořením.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.