Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Originální kapří recepty aneb štědrovečerní večeře jinak!

Pro 2223 Autor: Claudie Kornelová

Kapr. Ryba bez které by Vánoce nebyly ty pravé Vánoce. Pokud nepatříte mezi milovníky ryb a o Štědrém dni si raději dáte kus pořádného vepřového řízku, tak vás tento článek s recepty asi moc nepotěší. Jestliže ale spadáte do druhé kategorie, kdy si o štědrovečerní večeři rádi dopřejete výtečný pokrm z této – u nás hojně vyskytované – ryby, pak budete mít radost z některých z následujících receptů na přípravu kapra.

kapr

Dáváte si o Vánocích rádi kapra? Vyzkoušejte jeden z originálních receptů. Zdroj foto: Pixabay.com – Светлана

Vánoční smažený kapr

Co budete potřebovat:

  • 1 (1,5-2 kg) kapr; může být již naporcovaný na steaky nebo filety
  • 2 velké cibule
  • sůl na dochucení
  • pepř, na dochucení
  • 4 citrony
  • 5 polévkových lžic strouhanky
  • 5 polévkových lžic pšeničné mouky
  • olej na smažení, např. řepkový olej

Postup: [Předchozí noc] Kapra naporcujte na rybí steaky (příčným řezem, proříznutím kosti) nebo na kousky filé. Hojně je osolte a opepřete.

Oloupejte a nakrájejte cibuli.

Kousky ryby vložte do velké nádoby a proložte je plátky cibule. Přikryjte víkem nebo potravinovou fólií a nechte přes noc v chladničce.

[V den přípravy] Vymačkejte šťávu ze 3 citronů, poslední citron nakrájejte na tenké plátky.

Ve velké míse zalijte kousky ryby citronovou šťávou a plátky citronu. Dbejte na to, aby se každý kousek ryby měl možnost s citronovou šťávou promíchat. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte 30 minut odležet.

Po této době osušte kousky kapra papírovými utěrkami.

Velký talíř vysypte pěti lžícemi mouky a pěti lžícemi strouhanky a spojte je dohromady.

Vymažte velkou pánev/skleník trochou oleje na smažení. Nastavte teplotu na středně vysoký stupeň.

Uchopte jeden kus kapra po druhém a obalte ho v těstíčku. Dbejte na to, aby byly všechny strany ryby dobře pokryty.

Pokud je pánev rozpálená, můžeme začít smažit. Položte rybu na pánev a smažte ji dozlatova. Obvykle to trvá 5-6 minut z každé strany; přesná doba však závisí na tom, jak silné jsou vaše kousky. Pokračujte, dokud vám ryby nedojdou.

Podávejte ihned s čerstvými citronovými plátky po straně nebo počkejte, až vychladne, a podávejte jako studený předkrm.

kapr

Smažený kapr je již tradiční klasika. Zdroj foto: Pixabay.com – Jürgen

Vánoční rybí polévka

Co budete potřebovat:

  • Kousky hlavy a ocasu kapra obecného
  • 8 šálků vody
  • 1 cibule nakrájená na plátky
  • 2 lžíce másla
  • 2 pastináky, oloupané a nakrájené nadrobno
  • 1 tuřín, oloupaný a nakrájený nadrobno
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené nadrobno
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • rybí jikry
  • 2-3 rybí filety
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř podle chuti
  • Příloha: nasekaná petrželka a máslem potřené krutony

Postup: Rybí hlavu, ocas a filety vařte s nakrájenou cibulí v osolené vodě, dokud cibule nezměkne (asi 20 minut). Mezitím na 2 lžících másla jemně osmahněte zeleninu a rybí jikry do měkka. Když je vývar hotový, sceďte ho a nalijte do zeleniny. Rybí vývar si ponechte. V jiném hrnci rozpusťte 2 lžíce másla, vmíchejte mouku a míchejte, dokud nezhnědne. Přilijte polévku, přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte 30 minut. Přidejte rezervovanou rybu, přidejte muškátový oříšek a podle chuti okořeňte. Když je polévka připravena k podávání, naberte ji do misek a posypte nasekanou petrželkou a krutony.

polévka

Rybí polévka je plná zdravých přísad. Zdroj foto: Pixabay.com – Kate

Kapří koláčky ve sladké cibulové marmeládě

Co budete potřebovat:

  • 1 kapr (1,5 kg) vykuchaný, bez hlavy, bez ploutví; nebo 2 filety
  • Olej na smažení, např. řepkový olej
  • 2 velké cibule
  • 2 polévkové lžíce zavařeniny z ptačích třešní (nahradit: zavařeninou z višní)
  • 3 lžíce (50 ml) jablečného octa
  • 1 lžička medu
  • ½ svazku (20 g) čerstvých lístků tymiánu, kopru nebo petrželky
  • 1 citron
  • 1 vejce (bezmléčná náhrada: 1 lžíce mletého lněného semínka se 3 lžícemi vody)
  • 1 lžička sušené majoránky
  • ½ muškátového oříšku (1 lžička mletého muškátového oříšku)
  • 2-3 lžíce strouhanky
  • 1 šálek prosa, vařeného (to je zhruba ⅓ šálku suchého, syrového prosa)
  • Sůl, černý pepř, řepkový olej

Postup: [Pokud se jedná o celého vykuchaného kapra] Rybu zbavte šupin, odřízněte hlavu, ocas a ploutve. Rozdělte na filety. Pokud cítíte nějaké kosti, odstraňte je.

Filety pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 35-45 minut. Přesná doba závisí na tloušťce filetů, proto se vyplatí rybu empiricky vyzkoušet – píchnutím vidličkou. Kapr je upečený, když je jeho maso neprůhledné a neprosvítá.

Necháme vychladnout a dvakrát umeleme na masovém strojku. Případně filety nasekejte najemno nožem nebo použijte kuchyňský robot.

Cibuli nakrájejte na kostičky (lze i na půlměsíčky).

Vezměte pánev a vymažte ji lžící nebo dvěma řepkového oleje. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud lehce nezezlátne.

Přidejte dvě lžíce zavařeniny z ptačích třešní, tři lžíce jablečného octa a jednu lžíci medu. Dochuťte velkou špetkou soli a nasekaným čerstvým tymiánem. Nastrouhejte citronovou kůru a vymačkejte z ní šťávu, kterou přidejte na pánev. Odstavte nebo udržujte na velmi mírném ohni.

Vraťme se k mletému kaprovi. Rozklepneme jedno vejce – nebo pro bezmléčnou verzi smícháme jednu lžíci mletého lněného semínka se třemi lžícemi vody) a přidáme ho do kapří hmoty.

Do hmoty přidáme 2-3 lžíce strouhanky a uvařené proso. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a nasekaným čerstvým tymiánem. Vše dobře spojte stěrkou nebo lžící.

Rukama vytvarujte ploché rybí kuličky o velikosti zhruba tenisového míčku. Obalte je ve strouhance.

Smažte je z obou stran v hojném množství oleje dozlatova (zhruba 5 minut z každé strany). Podávejte s cibulovou omáčkou a ozdobte snítkami čerstvého tymiánu.

kapr

Vyzkoušejte netradiční kapří koláčky – chutnají přímo božsky. Zdroj foto: Pixabay.com – Sharon Ang

Kapr v aspiku – Vánoční polský recept

Co budete potřebovat:

  • 1 kapr
  • 3 lžíce soli
  • 4 bobule nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 mrkev
  • 1 kořen petržele
  • 1 malá cibule
  • 6 lžic želatiny v prášku
  • 1 lžíce octa nebo šťávy z 1 citronu
  • [volitelně] vaječný bílek

Postup: Do velkého hrnce nalijte 12 šálků vody.

Přidejte bobule nového koření, bobkové listy a sůl.

Oloupejte zeleninu a přidejte ji do vody.

Přiveďte k varu a vařte 10 minut.

Mezitím omyjte a nakrájejte kapra na 1-1,5 cm široké kousky.

Kapra opatrně vhoďte do vroucí vody, začněte hlavou. Vařte 20 minut.

Po 20 minutách vyjměte kapra z vývaru. Položte ho na velký talíř a vytvarujte do tvaru ryby. Hlavu vyhoďte.

Rybí vývar sceďte. Pokud není čirý, přidejte do vývaru rozšlehané vejce a vařte, dokud není čirý.

Rozpusťte želatinový prášek s trochou studené vody.

Přidejte ho do 4 šálků horkého rybího vývaru a promíchejte.

[POZNÁMKA: Toto množství želatiny by mělo stačit. pokud vám zbylo více rybího vývaru, můžete ho použít celý. Na každé 4 šálky vývaru budete potřebovat 6 lžic želatiny v prášku].

Přikryjte kapra želé a počkejte, až ztuhne (v lednici).

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist