Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Ochutnejte květy, udělají z vašich pokrmů opravdové pochoutky

Čvn 1712 Autor: Redakce

Jedlé květy nejsou žádnou novinkou. Jaké květy ale vybrat, aby byly opravdovou pochoutkou? V prvé řadě vybírejte květy jedlé, to je samozřejmě jasné. Ovšem základem úspěchu je vybrat nejen vhodnou odrůdu, ale také sklízet květy zdravé a zralé. Nedozrálé, stejně jako přezrálé květy jsou poněkud nahořklé. Rozhodně nesbírejte květy u silnice, zapršené nebo z napadených či nemocných rostlin. To poznáte podle zavadlých listů, skvrn na listech a podobně. Do sběru se pusťte nejen v místech bez dopravy, ale také v místech, kde určitě nejsou použity pesticidy a další látky na ochranu rostlin. Tato pravidla dodržujte velmi poctivě zejména v případě, že květy nebudete tepelně upravovat. Zejména květy na ozdobu totiž musí být v té nejvyšší kvalitě. Jedině tak totiž dodají vaším dezertům a dalším pokrmům originální příchuť.

kvety k jidlu

Mezi nejchutnější květy patří:

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice je velmi oblíbenou rostlinkou. Vzhledem k tomu, že jsou její květy velmi křehké, je nejvhodnější okamžité použití. Zobat ji můžete přímo ze záhonku (pozor na hmyz) a dozdobit jí dezerty, chlebíčky a letní saláty. Konzumovat se dají i nedozrálá semena, která zkuste naložit do slaného nálevu ve stylu kapary.

lichorerisnice kvet

Maceška

jedle kvetyDekorace již hotových dezertů ale i letních drinků. Velmi chutné květy macešek jsou navíc pestrobarevné, takže vždy mžete letní tabuli vyladit. Báječně dozdobíte jogurtové dezerty. Zkuste květ dát také do tvořítka na led, zalít vodou a ledy pak použít do limonád. Je to velmi efektní a přitom jednoduché.

 

Bezové květy a plody

Černý bez nám nabízí kuchyňské využití v podobě květů i plodů. Z květů udělejte domácí sirup nebo je namočte do těstíčka a obalte. Plody pak využijete na domácí sirupy a můžete je přidávat do domácích květových limonád, aby nebyly poněkud zašedlé. Limonádám dodají krásně nafialovělou barvu podobně jako třeba borůvky.

Levandule

Tato středomořská bylinka krášlí záhony už i u nás. Je krásná na ozdobu hotových dezertů nebo ji využijte přímo do těsta třeba muffinů či bábovky. Výtečná je také levandulová limonáda a zmrzlina.

salat ruzeRůže

Pravděpodobně jde o nejvyhledávanější ozdobu. Růžové lístky v mnoha případech krásně voní a mají krásně svěží chuť. Neváhejte jimi ozdobit hotové dezerty, saláty, nebo si udělejte třeba růžový olej.

 

Violka vonná (Fialka)

Krásná vůně a zajímavě sladká chuť dělá z této volně rostoucí rostlinky opravdovou lahůdku. Hodí se pro naložení do cukru, do zeleninových salátů i jako ozdoba již hotových dezertů.

Měsíček lékařský

Klasikou jsou sušené květy v čaji a domácích mastech. Ovšem čerstvé květy využijete nejen jako dekoraci, ale také jako úžasné dochucovadlo. Měsíček přidejte do snídaňových kaší nebo do jogurtu. Mladé květy se dají naložit ve stylu kapary.

Sedmikrásky

Sedmikrásky mají jemně ředkvičkovou chuť. Hodí se na ozdobu chlebíčků, ale i salátů. Výtečná je sedmikrásková limonáda.

sedmikraska jedla

Smetánka lékařská (Pampeliška)

Medová příchuť květů doslova vybízí k přípravě pampeliškového medu a sirupu na tolik oblíbené domácí limonády. Mladé květy se dají naložit ve stylu kapary.

pampeliskova limonada

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist