Nejlepší tvarohová bábovka
Rozhodně se nebojíme říci, že jde o nejlepší tvarohovou bábovku, kterou jsme kdy v redakci ochutnali. Je neuvěřitelně vláčná s jemnou chutí tvarohu. Bábovka není mastná ani drolivá, vláčná vydrží i několik dní. Recept je na střední bábovkovou formu. Těsto je i přes vmíchaný sníh poněkud tuhé, proto neváhejte použít klidně i pekáček.
250 gr polohrubé mouky
220 gr cukru krupice
½ másla (125 gr) o pokojové teplotě
4 vejce
400 gr nízkotučného tvarohu (necelé 2 vaničky)
1 prášek do pečiva
hrst propláchnutých rozinek nebo brusinek
špetku soli
Postup:
Máslo vyndejte dostatečně dlouho předem, musí mít pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 °C a vymažeme a vysypeme středně velkou bábovkovou formu.
Oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Z bílků a cukru vyšleháme světlou pěnu a po částech přidáváme změklé máslo. Následně pak tvaroh. Tekutou hmotu pak zahustíme moukou spolu s práškem do pečiva.
Do hmoty ručně opatrně vmícháme sníh z bílků a přendáme do vymazané a vysypané formy. Těsto stěrkou uhladíme a pečeme asi 40 minut na 180 °C dokud nebude povrch bábovky zlatavý. Zda je těsto upečené uvnitř zkusíme zapíchnutím špejle, jejíž povrch musí být po vytažení čistý.
Náš tip: Bábovková forma se nejlépe vymaže slunečnicovým olejem ve spreji. Vysypat ji můžete strouhankou, rozdrobenými piškoty, hrubou moukou nebo kokosem.
Komentáře k článku
Zuzka 4.12.2016 (15:55)
Že by bez žloutků?????
Ahoj Zuzka
Zuzka 4.12.2016 (15:52)
Na bílky POZOR!!!!
Promiňte, ale máte tam chybu.
Žloutky šleháme s cukrem, tukem atd.
Ahoj Zuzka