Nejlepší čokoládový chlebíček s červenou řepou
Zeleninové dezerty jsou čím dál oblíbenější. Červená řepa je neuvěřitelně zdravá a má velmi širokou škálu kulinářského využití, a to jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Dezertům dodá jedinečnou vláčnost a samozřejmě také barvu. Kombinaci s čokoládou pak dostanete dobrotu, po které se zapráší i u vás doma. Recept je na klasickou královskou formu (srnčí hřbet).
Budete potřebovat
- 0,5 kg červené řepy (uvařené)
- 180 třtinového cukru
- 1vanilkový cukr
- 3 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 125 g rozpuštěného másla
- špetku soli
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- 100 g hořké čokolády
Postup:
Den předem uvaříme řepu, ale zdaleka nejjednodušší je koupit předvařenou. Je moc dobrá, není drahá (seženete ji například v Lidlu). Oloupanou řepu nastrouháme najemno nebo rozmixujeme (rozmixovaná řepa nepůjde v chlebíčku vůbec cítit ani postřehnout, pokud máte doma nějakého konzervativního strávníka, určitě doporučujeme mixovat).
Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem a přidáme všechny ostatní tekuté ingredience včetně řepy a rozpuštěného, mírně vychladlého másla. V míse vedle smícháme sypké suroviny a opatrně přisypáváme k tekuté směsi. Nakonec přidáme nastrouhanou nebo nasekanou čokoládu. Konzistence těsta by měla být poněkud hustší.
Pečeme v předehřáté troubě ve vymazaném a vysypaném srnčím hřbetu asi hodinu na 170 stupňů (dokud se těsto nelepí na špejli). Těsto krásně vyběhne, povrch bude lesklý a vkusně popraskaný.
Pokud nemusíte hlídat kalorie, podávejte se šlehačkou nebo třeba vanilkovou zmrzlinou. Chlebíček je ale výborný i jen tak, s odpolední kávičkou.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.