Nejjednodušší dýňová bábovka
Dýně v našich končinách prožívá znovuzrození. Už i v běžném supermarketu jich seženete několik druhů. Pro náš recept je nejvhodnější nasládlá dýně hokkaido, kterou si bez problémů vypěstujete i na vlastní zahrádce a pokud ji dobře uskladníte, můžete se jejími plody živit v podstatě celou zimu. V žádném případě ale nemusíte skončit u dýně pečené a dýňové polévky. Zkuste naši oblíbenou bábovku a zkuste se svých hostů zeptat, jestli poznají, z čeho tento lahodný dezert je. Rozhodně totiž nezaujme jen krásně oranžovou barvou, ale především neuvěřitelně jemnou chutí.
400 gr polohrubé mouky
300 gr třtinového cukru
200 gr dýňové dužiny (asi půl dýně hokkaido)
5 vajec
½ hrnku oleje
hrnek mléka
práše do pečiva
špetku soli
lžíci kakaa holandského typu
Postup:
1. Troubu předehřejte na 165 stupňů. Asi polovinu dýně oloupejte, zbavte vnitřní dužiny se semínky, omyjte a nastrouhejte najemno.
2. Vyšlehejte bílky se špetkou soli a zvlášť žloutky s cukrem do světlé pěny. Ke žloutkové hmotě přidejte mléko a olej, mouku s práškem do pečiva. Vyšlehejte těsto, do kterého stěrkou opatrně vmíchejte ušlehané bílky.
3. Větší část těsta nalijte do vymazané a vysypané větší bábovkové formy a do zbytku vmíchejte kakao. Kakaové těsto rovnoměrně nalijte na světlé.
4. Bábovku pečte na 165 stupňů asi hodinu. Špejlí zkuste, zda je těsto upečené. Nechte vychladnout a nakrájejte.
Komentáře k článku
Alena Haňáčková 24.10.2019 (08:28)
???
Vojáček 13.10.2017 (23:29)
Dýňová bábovka